Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Britanski sud: Lekari mogu da prepišu lek za blokiranje puberteta mlađima od 16 godina - | K-013 Portal
blokiranje puberteta

Britanski sud: Lekari mogu da prepišu lek za blokiranje puberteta mlađima od 16 godina


Apelacioni sud Velike Britanije odlučio je da lekari mogu da prepišu lekove za blokiranje puberteta deci mlađoj od 16 godina.

Time je poništen odluka nižeg suda koji je ranije odlučio da je potrebno odobrenje sudije.

Apelacione sudije rekle su da je Viši sud prošle godine "pogrešno zaključio da deca koja razmišljaju o promeni pola verovatno neće moći da daju pristanak na medicinski tretman koji uključuje lekove za odlaganje puberteta", preneo je AP.U odluci iz decembra 2020. godine navodi se da zbog činjenice da su lekovi eksperimentalni, klinike treba da traže sudsko odobrenje pre nego što započnu takav tretman.

Glavne britanske službe za razvoj rodnog identiteta kod dece, Tavistok i Portman HNS trast, žalile su se na presudu, navodi Rojters.

Sudije Apelacionog suda rekle su da je "neprikladno" to što je Viši sud dao smernice, dodavši da je na lekarima da "izvrše procenu" o tome da li pacijenti mogu da pristanu na odgovarajući način.

Službe za razvoj rodnog identiteta su pozdravile odluku, rekavši da se ovim "potvrđuje da je na lekarima, a ne sudijama, da odlučuju o sposobnosti mlađih od 16 godina da pristanu na medicinski tretman".

Blokatori hormona su lekovi koji mogu da pauziraju pubertet i ponekad da pomognu deci sa rodnom disforsijom da im se da više vremena da razmotre o svojim opcijama.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...