Česta buđenja tokom noći mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme -

Česta buđenja tokom noći mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme


pancevo, beograd, novi sad

Nesanica nije retka pojava, naprotiv, kao ni problemi koje ona donosi. Ukoliko do ove pojave dolazi retko, to nije razlog za brigu, i sa takvim tipom nesanice susreće se skoro svaka osoba.

Međutim ako se nesanice događaju redovno, to može biti alarm za narušeno zdravlje. Nesanica bi mogla da ukaže na sledeće zdravstvene probleme:

Dijabetes

Ako imate problem sa spavanjem, to bi mogao biti znak da imate dijabetes tipa 2. Odnosno, previsok nivo šećera u krvi može da utiče na kvalitet sna. Konkretno, zbog visokog nivoa šećera u krvi možete osećati vrućinu, biti razdražljivi ili se osećati uznemireno. Takođe, stručnjaci smatraju da ljudi koji imaju dijabetes često imaju i problem sa nesanicom, jer se tokom noći često bude zbog odlaska u toalet.

Anksioznost i depresija

Oni koji pate od anksioznosti i depresije često imaju problem i sa spavanjem. Problemi sa nesanicom su sami po sebi jedan od faktora rizika za razvoj depresije. "The National Sleep Foundation" preporučuje meditaciju osobama koje imaju problem sa spavanjem. "Učenje smirivanja uma može biti korisna veština, kako za prolazak kroz stresni period, tako i za održavanje kvaliteta spavanja tokom noći", objasnili su stručnjaci i dodali da bi i redovno vežbanje bilo od velike pomoći.

Apneja

Ovo stanje je jedan od najčešćih razloga buđenja tokom noći. Postoji više različitih vrsta apneje, ali je opstruktivna apneja jedna od najčešćih. Do nje dolazi kada se mišići grla povremeno opuštaju i blokiraju disajne puteve tokom sna. Postoji mnoštvo različitih simptoma koji su povezani sa apnejom, ali neki od najprimetnijih su glasno hrkanje i naglo buđenje praćeno dahtanjem i gušenjem. Noćno znojenje, jutarnja glavobolja, povišen krvni pritisak i smanjen libido takođe su neki od mogućih simptoma. "Odlazak u krevet i buđenje u isto vreme je jedan od načina da se reši ovaj problem. Neka spavaća soba bude mračna i tiha i ukoliko možete, spavajte sedam do osam sati tokom noći. Ako spavate na leđima, pokušajte umesto toga da spavate na boku kako biste ublažili svoje simptome", preporučuju u "The British Lung Foundation".

Pušenje

Istraživači sa Univerziteta Florida Atlantik sproveli su studiju i otkrili da postoji jasna veza između nesanice i upotrebe nikotina. Pokazalo se i da pušači u proseku spavaju čak 45 minuta kraće od nepušača.

Problemi sa mokrenjem

Jedan od najčešćih uzroka problema sa spavanjem jeste i čest odlazak u toalet. Iako do česte potrebe za mokrenjem tokom noći najčešće dolazi zbog previše popijene tečnosti neposredno pred odlazak na spavanje, u nekim slučajevima to može biti znak zdravstvenih problema poput preterano aktivne bešike, uvećane prostate, čak i dijabetesa.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

Komentre omogućio K-013.com

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti