Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Činjenice o bebinoj koži koje niste znali - | K-013 Portal
bebina koza

Činjenice o bebinoj koži koje niste znaliBebe su preslatka, mala bića koja se rađaju kao veoma krhka i osetljiva na spoljašnje uticaje. Svako ko je na svet doneo bebu, posmatrao je isključivo ružičastim naočarima, sa puno ljubavi i divljenja prema tom savršenstvu.

Sa jedne strane to i jesu savršena, neiskvarena bića kojima smo više nego potrebni da bi rasli u zdravom okruženju i uz potpunu negu. Roditeljska ljubav je pristrasna i subjektivna i to je sasvim u redu.

Medicina bebe posmatra sa druge strane koja se tiče zdravlja, napredovanja, spoljašnjeg izgleda kože i drugih važnih parametara. Osvrnuli smo se na činjenice o bebinoj koži za koje do sada možda niste znali ako se niste detaljnije bavili ovom temom. Koža je najveći organ koji je najviše izložen spoljašnjim uticajima. Zbog toga je važno da je negujemo i jačamo, naročito ako je u pitanju suva koža, kako bi se izborila sa svim štetnim uticajima iz okoline.

Kada se spomene bebina koža većinu ljudi to asocira na mekoću i onaj specifičan miris bebe koji stvara neodoljivu potrebu da to malo biće neprestano grlite i ljubite. Ali evo još nekih činjenica koje vam možda nisu padale na pamet.

Beba komunicira preko kože

Bebina koža je izuzetno tanka po svojoj strukturi i osetljiva na apsolutno sve, uključujući i vaš dodir.  To što je osetljva na vaš dodir je divna stvar jer uz pomoć dodira osim što uspostavljate emotivnu bliskost sa bebom, podstičete i lučenje pozitivnih hormona sreće i ljubavi poput oksitocina.

Uz pomoć dodira koji je nakon rođenja čest vid komunikacije sa bebom imate mogućnost da joj pružite sigurnost, ljubav i smirenost. To možete raditi na više načina uz pomoć maženja, blage masaže, tokom presvlačenja, kupanja. Apsolutno u svakom momentu tokom dana možete stimulisati bebinu osetljivu kožu putem dodira.

Bebina koža je osetljivija nego što mislite

To što je bebina koža jako osetljiva ponekad može imati i negativnu stranu. Kod novorođene bebe je potrebno biti jako oprezan sa primenom kozmetike i raznih preparata za negu kože. Kada kupujete proizvode za negu obratite pažnju da oni budu namenjeni malim bebama koje imaju osetljivu kožu. Bilo bi dobro da kozmetika bude na prirodnoj bazi i da na taj način hranite i negujete bebin najveći organ.

Nepažnja usled korišćenja raznih preparata može oštetiti bebinu kožu, dovesti do suvoće, iritacije i napraviti više štete nego koristi.  Može se pojaviti i ojed na koži kod beba kao posledica reakcije na pojedine kozmetičke preparate. Važno je napomenuti da su sve te pojave negde očekivane obzirom na osetljivost bebinog organizma i vrlo lako rešive uz kvalitetnu prirodnu kozmetiku.

Sve bebe će imati sličnu nijansu kože na rođenju

Još jedna zanimljiva činjenica o bebinoj koži je da će sve bebe imati sličnu nijansu kože odmah nakon rođenja. Ta nijansa varira od crvenkaste ka ljubičastoj prvih nekoliko dana. Bebama je potrebno i do šest meseci da dođu do trajnije nijanse kože koju će imati tokom svog života.

Vaši hormoni u trudnoći utiču na bebinu kožu

Hormoni u trudnoći umeju da naprave pravu pometnju u vašem organizmu. Tokom trudnoće krivimo ih za svaku promenu i svako neraspoloženje. Međutim oni su tu sa razlogom i osim što utiču na majku, utiču i na bebinu kožu i ostale aspekte razvoja bebe. Kako se približava termin porođaja hormoni nalaze put kroz placentu do bebe i pojačavaju proizvodnju masnoće na koži koja ima višestruku funkciju.

Uticaj majčinih hormona može se videti i u periodu nakon rođenja pojavom temenjače kod beba

Važno je da za ove pojave ne krivite sebe. Priroda je sve uredila kako bi se bebi omogućio pravilan razvoj i put ka ovom svetu. Ostale nesavršenosti koje se nakon toga pojave uglavnom će proći same od sebe. U nekim težim slučajevima tu su pedijatri čiji će vam saveti sigurno pomoći.

Bebina koža ne podnosi sunce i sunčanje

Osetljivost bebine kože ogleda se i u veoma lakoj mogućnosti zadobijanja opekotina od sunca. Bebin organizam koji je u razvoju još uvek ne proizvodi dovoljno melanina koji štiti od sunca. Zbog toga je dodatni oprez neophodan.

Kada bebu vodite napolje, obratite pažnju na vremenske prilike. Vodite računa o tome da njena koža bude zaštićena odećom, tendom od kolica, šeširićem i odgovarajućom zaštitnom kremom od sunca. Na tržištu postoji širok izbor krema za zaštitu od sunca koje su namenjene specijalno za strukturu bebine osetljive kože.

Zaštita od sunca se ne odnosi samo na vrele letnje dane, sunčevi zraci mogu uticati na bebu i onih dana kada vam se ne čini da nije moguće izgoreti. Imajte na umu da je bebina koža otprilike deset puta osetljivija u odnosu na kožu odraslih osoba, zato njima i prvi sunčevi zraci mogu zasmetati.

Nije uvek savršena - iako je sinonim za to!

Mnogi roditelji će biti možda razočarani kada vide sve nesavršenosti bebine kože. Nema potrebe za uzrujavanjem i panikom jer su to  normalne stvari koje se dešavaju i otklanjaju pravilnom negom kože. Osim što se bebe rađaju sa masnom i kožom prekrivenom maljama, može se desiti i pojava novorođenačkih akni.

Iako zvuči zastrašujuće to je prolazna pojava koja ne ostavlja nikakve štetne posledice. Stari bi rekli da se bebin organizam “čisti” i na taj način bi našli opravdanje za ove pojave na bebinoj koži. U savremeno doba dostupni su preparati za svaku od ovih pojava, a pojedine ne zahtevaju ni poseban tretman samo vreme i proći će same od sebe.

Nicanje bebinih zubića ogleda se i na koži 

Može se desiti da vaša beba dobije osip na obrazima ili u predelu pelenske regije, a da ne možete utvrditi tačan uzrok ove pojave. Promenili ste pelene, kozmetiku, sredstvo za pranje bebinog veša, ali ništa ne pomaže. Probajte da zavirite u bebina usta, jer kako pojedini lekari navode nicanje zubića može prouzrokovati promene na bebinoj koži.

Bebina koža je na prvoj liniji odbrane kada su u pitanju infekcije i alergeni. Zbog toga je neophodna pravilna nega i dobra informisanost o ovoj temi, pa i o ovim stvarima koje možda nisu na prvi pogled očigledne.

(S. Stanković)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.