fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

paprika, crvena paprika, paprika babura, ljuta paprika

Crvena, zelena, babura ili ljuta – paprika je čisto zdravlje u tanjiru

Paprika je izuzetno zdrava namirnica koja sadrži čak 92 posto vode, a u 100 grama ima tek nešto manje od 30 kalorija. Sadrži i šest grama ugljenih hidrata, jedan gram proteina i nešto masti i dijetalnih vlakana. Izvrstan je izvor vitamina C i A, kao i dela vitamina B kompleksa.

Paprika je jednogodišnja povrtarska kultura koja se u Južnoj i Srednjoj Americi jede već hiljadama godina. Italijanski moreplovac Kristofer Kolumbo ju je doneo u 15. veku u Evropu, te je postala nezaobilazan deo mnogih kuhinja, pa tako i srpske. Naime, nemoguće je zamisliti domaću kuhinju bez punjenih i pohovanih paprika, ajvara, belolučenih, punjenih sušenih paprika i sličnih jela, piše na sajtu Pun kufer.

paprika, crvena paprika, paprika babura

Na tržištu se nalazi mnoštvo sorti paprika, od žute do zelene boje, a kod nas se najčešće uzgajaju krupne crvene paprike, šilje, babure, somborke, ali i mnoštvo sorti ljutih papričica.

Sedam dobrobiti paprika

1. Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od narandže. Ona osnažuje imunitet i prevencija je od sezonskih bolesti.

2. Paprika je bogata karotenoidima koji su važni za zdravlje očiju te smanjuje šanse od makularne degeneracije.

3. Aktivne materije u paprici smanjuju stres, ublažavaju nesanicu i poboljšavaju raspoloženje.

4. Čak 92 posto paprike otpada na vodu. Paprika je niskokalorična namirnica koja podstiče sagorevanje kalorija i pomaže u mršavljenju.

5. Istraživanja su pokazala da povećana konzumacija paprika, posebno onih zelenih, smanjuje rizik od dobijanja raka prostate.

6. Vitamini i minerali u paprici štite kožu i poboljšavaju njen izgled.

7. Paprika podstiče rast kose.

Paprika je najzdravija kada se jede sirova u salatama i sendvičima, ali može se pripremiti i na mnoge druge načine – izvrsna je za prženje sa lukom i jajima, za čorbe, ali veoma je ukusna i ispečena.

(N1)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.