Da li su štapići za uši dobri za higijenu ušne školjke? -
stapici za usi, da li su stapici za usi dobri, kako koristiti stapice za usi

Da li su štapići za uši dobri za higijenu ušne školjke?montekristo 0507


Verovatno poznajete osobu koja se takoreći ne odvaja od štapića za uši. Verujemo da ste čuli i za one koji se ustručavaju da koriste ove alatke za higijenu.

Odgovor na pitanje ko je u pravu od ove dve kategorije (ne)korisnika štapića za uši, nalazi se negde na sredini. Isto važi i za učestalost čišćenja ušiju. Ako i vas zanima da li su štapići za uši dobri za higijenu ušne školjke, pročitajte više o tome u nastavku teksta.

Cerumen ili ušna mast služi kao omotač spoljašnjeg ušnog kanala  i ima jednu važnu karakteristiku –  ne propušta vodu. Na taj način cerumen štiti kožu slušnog kanala od spoljašnjeg uticaja, mogućih oštećenja i prodora infektivnih agenasa. Kada se luči u optimalnoj meri, ona svoju funkciju radi kako valja. Kada se luči više nego što je potrebno (što pagađa svaku 20. odraslu osobu) onda se dešava niz neprijatnosti zbog kojih će vas put pre ili kasnije odvesti u ORL ordinaciju.

Kada imate više ušne masti nego što je potrebno?

Najčešće se ušna mast proizvodi u dovoljnoj količini, to jest onoliko koliko je potrebno da bi obavljala svoju zaštitnu funkciju. Višak masti se samorazgradi i to je fiziološki proces, koji bi trebalo da funkcioniše bez većih problema.

Cerumen je najčešće svetložute boje i obično je mekane strukture koja se lako razmazuje. Ukoliko duže stoji, oksidiše i potamni, a takođe i otvrdne. Kada se stvara u većoj meri, može da zapuši ušni kanal, da dovede do slabijeg sluha, ali i da u kombinaciji sa infekcijom dovede i do upale ušnog kanala ili bubne opne. Važno je naglasiti da se tegobe sa ušima pojačavaju kada se uvo nakvasi tokom kupanja ili pranja kose, jer ušna mast bubri u dodiru sa vodom.

Osobe koje nose slušne aparate veoma često imaju problem sa nakupljanjem ušne masti. Skidanje aparata preko noći rešiće deo tegoba, a čišćene ušnog kanala jednom ili dva puta godišnje biće od koristi za tegobe kod ovih ljudi. Pravilna higijena slušnog aparata je takođe važna.

Do prekomernog nakupljanja ušne masti dolazi kod dugotrajne upotrebe čepića za uši (kod plivača), pa i ovde treba voditi računa kako o higijeni čepića tako i adekvatnoj higijeni ušnog kanala.

Veoma štetne si i slušalice za telefon, posebno one koje se stavljaju u kanal. One i fizički vrše pritisak na ušni kanal i potiskuju mast ka unutra, ali izazivaju i pojačanu proizvodnju iste zbog novoa zvuka koji daju. Takođe, često se ne  pridaje dovoljno pažnje čistoći slušalica, pa će neretko slušalica koja je završila na podu, ili je bila u džepu sa novcem ili ključevima, bez prethodnog čišćenja završiti u ušima.

Šta se dešava kada se koriste štapići za uši?

Širina štapića je veoma često dovoljna da zapuši ušni kanal, što znači da je fizički nemoguće da štapić za uši uđe u kanal i iz njega izvuče višak ušne masti. Nešto malo cerumena će se svakako uhvatiti, ali jedan deo će sasvim sigurno, zahvaljujući štapiću, završiti dublje u ušnom kanalu. Na taj način se pravi i serumenski čepić, koji se, kada izazove probleme zbog kojih se javljamo ORL stručnjaku, vaoma teško uklanja.

Koliko god nadrealno zvučalo, često se pored štapića za uši, koriste i ključevi, šnale i u principu svaki šiljati predmet koji im se učini delotvornim sa momentalno oslobađanje tegoba izazvanih nagonom za “čačkanjem” ušiju. Ovo je zaista sasvim delotvoran način da ozbiljno oštetite ušni kanal, bubnu opnu ili sitne koščice unutrašnjeg uha i izazovete nepovratna oštećenja ovog delikatnog organa ili infekciju uha, koja predstavlja jednu od najneprijatnijih zdravstvenih tegoba – upornih i veoma bolnih. Važno je naglasiti da i čačkanje ušiju prstima može imati iste posledice kao i kada to činite “pomoćnim sredstvima”. Ruke su najčešće nedovoljno čiste za ovaj susret sa nežnom i veoma osetljivom kožom spoljašnjeg ušnog kanala.

Kako najbolje čistiti uši?

Štapići za uši su, kako im sam naziv kaže, zaista namenjeni čišćenju ušiju. Iskoristite ih za temeljno čišćenje ušne školjke, a ukoliko uvodite štapić i u kanal, to ne sme biti dublje od jednog centimetra. To je otpilike samo deo štapića obložen vatom. Za ovaj deo uha je najbolje koristiti metodu podsušivanja fenom pri najmanjoj brzini.

Za valjano i medicinski prihvatljivo čišćenje ušiju najbolje je koristiti sredstva (tečnosti) za tu namenu, koja se mogu kupiti u apoteci. Postoje neka koja proizvođači preporučuju kao što su sveće za čišćenje ušne masti ili fišek, ali ih ORL specijalisti ne savetuju. Univerzalna sredstva za čišćenje osetljivih površina na telu su svakako hidrogen (3%) ili medicinski alkohol, ali sa njima ne treba preterivati kada je reč o čišćenju ušiju, pre svega jer ova sredstva dovode do isušivanja kože, što je kod ušiju naročito problematično.

Dakle, po preporuci lekara, kanal uha možete čistiti i preparatima za čišćenje uha i sami. Ispiranje ušiju (druga metoda) ili uklanjanje cerumena instrumentalno (treća metoda) zahtevaju intervenciju otorinolaringologa.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.