fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

kafa s punomasnim mlekom

Da li uz kafu s punomasnim mlekom kršite dijetu?

Uveliko pazite na liniju pred letovanje, ali ne možete da se odreknete kafe s mlekom, pa kao alternativu birate ono najmanje masno? Zvuči poznato.

Mnoge dijete u potpunosti isključuju ovu namirnicu iz ishrane, ali da li ste se ikada zapitali koliko zapravo kalorija unesete kada omiljeni crni napitak pijete sa (punomasnim) mlekom, i da li vam obrano mleko zaista pomaže da smršate?

Za vas rešavamo ovu "misteriju" - evo koliko kilokalorija (kcal) ima u 100 mililitara (ml) mleka različitog procenta masnoće:

- punomasno mleko (3,2 % mm) - 58,4 kcal
- manje masno mleko (2,8 % mm) - 55 kcal
- nemasno,obrano mleko (0,5% mm) - 34,1 kcal

Dakle, ako ste među retkima koji piju litar mleka dnevno, računica pokazuje da ćete s punomasnim mlekom uneti 584 kalorije, a uz nemasno 341 kaloriju, što je za 243 kalorije manje.

To uopšte nije zanemarljivo ako se zna da su dnevne kalorijske potrebe kod žena 1.200 kalorija, a na dijeti (minimum) 1.000 kalorija.

S druge strane, ipak, mnogo je više onih koji jedva da popiju i jednu čašu mleka na dan. Hajde da vidimo i ovu računicu:

Jedna čaša punomasnog mleka od 200 ml ima 116,8 kcal, a nemasnog 68,2 kcal. Razlika iznosi 48,6 kcal. To nije baš velika kalorijska ušteda, ali opet nije ni za bacanje, jer za tu kalorijsku vrednost možete pojesti jednu smokvu pride, ili kajganu od jednog belanceta.

Međutim, većina mleko svakodnevno pije samo u kafi. Ako u kafu sipate uobičajenih 50 ml mleka, oko računice se ne vredi ni mučiti, jer je na tu količinu razlika u kalorijama između punomasnog i obranog mleka zaista zanemarljiva. Sem ako pijete četiri ili više kafa dnevno, što svakako nije preporučljivo.

Zaključak: u kafu slobodno sipajte punomasno mleko - nećete se ugojiti, a kafa će imati mnogo lepši i puniji ukus!

Zanimljive brojke

- Jedan gram masti proizvodi devet kalorija prilikom sagorevanja, odnosno dvostruko više nego ista količina ugljenih hidrata ili proteina

- Da bi se napravio kilogram sala, potrebno je 9.000 kalorija

(eKapija)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.