Deca u opasnosti: Pandemija usporila ili onemogućila vakcinaciju protiv drugih bolesti -
vakcinisanje dece od drugih bolesti

Deca u opasnosti: Pandemija usporila ili onemogućila vakcinaciju protiv drugih bolestimontekristo 0507


Otprilike 228 millona ljudi u svetu, uglavnom dece, u opasnosti su od zaraze ostalim bolestima jer su programi vakcinacije zaustavljeni zbog pandemije kovida-19.

U 50 zemalja sveta se, na primer, ne sprovode vakcinacije protiv malih boginja, dečije paralize ili žute groznice, objavili su SZO i UNICEF.Male boginje su bile pretnja i pre pandemije koronavirusa, ali sada zbog toga milioni dece nisu vakcinisani protiv te veoma zarazne bolesti.

"Pandemija je pogoršala od ranije lošu situaciju", rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Henriet For. Posebno su pogođeni Kongo, Pakistan i Jemen.

Jedan od problema je i prekid u lancu nabavke. UNICEF je prošle godine mogao da distribuira samo 2,01 milijardu vakcina, u u poređenju sa 2,29 milijardi u 2019. godini.

SZO i UNICEF su zbog toga pokrenuli novu inicijativu čiji je cilj da 90 odsto svih maloletnika u svetu dobije vakcinu protiv malih boginja, zaušaka, rubeole, hepatitisa, tuberkuloze i dečije paralize.

To bi moglo da spreči 50 miliona smrti do 2030. godine.

Ove dve UN agencije pozivaju bogatije zemlje i farmaceutske kompanije da više ulože u istraživanje vakcina i finansiraju kampanje vakcinisanja stanovnika do kojih je teško dopreti.

(Hina)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.