Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Deset simptoma koji ukazuju na skriveni razvoj dijabetesa - | K-013 Portal
dijabetes, simptomi dijabetesa

Deset simptoma koji ukazuju na skriveni razvoj dijabetesa


Dijabetes je hronična endokrina bolest kod koje se javlja povećanje nivoa glukoze u krvi. Veoma je važno da se bolest što pre dijagnostikuje i kontroliše inače se sve može završiti ozbiljnim komplikacijama. Britanski lekari su naveli 10 glavnih simptoma koji ukazuju na dijabetes, piše list „Ekspres“.

Učestalo mokrenje je jedan od čestih simptoma dijabetesa koji ne bi trebalo zanemariti. U proseku osoba ide u toalet od četiri do sedam puta dnevno. Ako imate potrebu da češće praznite bešiku to može biti znak da vaši bubrezi rade previše intenzivno kako bi uklonili višak šećera iz krvi.

Pacijenti sa dijabetesom često se žale na umor i slabost, teže im je da obavljaju svoje svakodnevne, uobičajene poslove, mnogo brže se iscrpljuju, stalno se osećaju slomljeno.

Ako primećujete da jedete više nego obično, a osećaj sitosti ne dolazi ni posle obilnog obroka, to može biti signalizirati na dijabetes. Ne možete da se zasitite jer se nivo šećera u krvi ne održava ne odgovarajućem nivou.

Dijabetičari ne samo da imaju veću potrebu za hranom, nego i za vodom. Ako nikako ne možete da utolite žeđ i pijete preko četiri litra vode dnevno, šećer u krvi je već van granica.

Sa pojavom dijabetesa vid može postati zamagljen, ali čim počnete sa terapijom sve se ponovo vraća na svoje mesto.
Postoji još pet simptoma koji se ne javljaju tako često, ali ih takođe treba uzeti u obzir:

– Osećaj peckanja na koži

– Svrab kože

– Rane i posekotine duže zarastaju

– Učestale infekcije urinarnog trakta i gljivične infekcije

– Razdražljivost

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...