Dobra vest za žene koje piju kafu -

Dobra vest za žene koje piju kafu


pancevo, beograd, novi sad

Žene koje piju gazirana pića sa kafeinom su u većoj opasnosti da dožive srčani ili moždani udar od žena koje piju samo kafu.

To su zaključci najnovije studije čiji rezultati su objavljeni u Časopisu Američkog medicinskog udruženja. To je svakako dobra vest za žene koje piju kafu - jer ona, prema rezultatima ove studije, ne dovodi do povećanja krvnog pritiska. Istraživanje je trajalo 12 godina i uključilo je 150 hiljada žena. Dr Volfgang Vinkelmajer i njegove kolege očekivali su da će rezultati pokazati da kafa povećava opasnost od oboljenja povezanih sa visokim krvnim pritiskom.«Pokazalo se, medjutim, da kafa ima preventivni efekat i da su žene koje piju kafu manje sklone visokom krvnom pritisku.» Dr. Vinkelmajer i njegovi saradnici su zaključili da žene koje piju šest, pa čak i više šolja kafe dnevno, time ne povećavaju rizik od povišenog krvnog pritiska, ali da to nije slučaj sa ženama koje piju gazirana pića sa kafeinom, poput Koka Kole.

«Otkrili smo da je konzumiranje gaziranih pića koja sadrže kafein povezano sa većim rizikom od povećanog krvnog pritiska.»

Gazirana pića sa kafeinom su povećala rizik od povišenog krvnog pritiska za 44 odsto kod starijih žena i za 28 odsto kod mladjih žena. Ipak, Dr. Vinkelmajer kaže da su potrebna nova istraživanja da bi se otkrilo zašto gazirana pića sa kafeinom, kako se čini, povećavaju krvni pritisak.

«Ne bih žurio sa zaključcima u ovom trenutku. Zaista smatram da su potrebna dodatna istraživanja da bi se ovi rezultati potvrdili.»

Ipak, Dr. Vinkelmajer kaže da su njegovi nalazi u pogledu kafe sasvim jasni. Medjutim, Američko udruženje proizvodjača osvežavajućih pića, izdalo je saopštenje u kojem navodi da bi drugi faktori mogli da dovedu do povećanja krvnog pritiska – način života, stres i opšte stanje zdravlja, i da bi dodatne studije bile potrebne da bi se sagledao efekat tih faktora, u kombinaciji sa konzumiranjem gaziranih pića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

Komentre omogućio K-013.com

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti