Efikasnije od teretane a prosto ko pasulj -

Efikasnije od teretane a prosto ko pasulj


pancevo, beograd, novi sad

Ustati iz kreveta i vežbati ili ostati u krevetu još jedan sat je večita dilema. Radije biste da se odmorite, ali vas sa druge strane grize savest što ne vežbate.

Više sna moglo bi vam pomoći u mršavljenju i stvaranju mišića, smatra stručnjak za spavanje Gaj Medovs.

Nema sumnje da postoji veza između nedostatka sna i povećanog udela telesnih masnoća, kaže doktor.

„Spavanje manje od sedam do osam sati tokom noći se povezuje sa viškom telesne težine. Istraživanja su pokazala da osobe koje u proseku spavaju šest sati tokom noći, imaju 27 odsto veće šanse da će imati problem sa gojaznošću. Kod onih koji u proseku spavaju pet sati tokom noći, taj rizik je povećan za čak 73 odsto“, rekao je dr Medovs.

Nedostatak sna može da pruzrokuje gojaznost jer bez adekvatnog odmora hormoni sitosti i gladi, leptin i grelin, su van kontrole. To može biti okidač za žudnju, posebno za slatkišima.

Ako želite da budete zdravi i fit, spavanje bi trebalo da vam bude prioritet, dodao je doktor.

Medovs preporučuje da uvek u krevet idete u isto vreme, spavate barem sedam do osam sati tokom noći, da uklonite sve uređaje poput televizora i mobilnih telefona iz svoje spavaće sobe.

Posebno je važno da na spavanje ne idete pod stresom. Opustite se pre svakog odlaska u krevet. Izbegavajte spavanje u pretoplim sobama, niže temperature su bolje za kvalitetan san i svakako se nećete buditi otečeni.

(Cosmopolitan , N1)pancevo, beograd, novi sad

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com