Greške roditelja koje utiču na samopouzdanje deteta
samopouzdanje deteta, greske roditelja

Greške roditelja koje utiču na samopouzdanje deteta
montekristo 0507


Samopouzdanje je ključna stvar u životu svake osobe. Poznato i kao samopoštovanje, odnosi se na način na koji vidimo sebe, na ono što oblikuje naše ponašanje i odluke.

Snažno samopouzdanje podstiče nas da prebrodimo izazove, isprobamo nove stvari i verujemo u sebe, kaže dr Džefri Berštajn, psiholog i kolumnista na portalu Psychology Today.

Roditelji bi trebalo da se trude da neguju samopouzdanje kod svoje dece. Ipak, ponekad prave greške.

Postoje četiri osnovne greške koje roditelji često prave, a koje mogu negativno da se odraze na samopouzdanje dece.

Vikanje

Ništa ne umanjuje sopstvenu vrednost kao vikanje. Kada vičete, pokazujete lošu kontrolu impulsa isporučenu kroz ljutnju sa ciljem da obeshrabrite svoje dete. Kakvu to životnu lekciju treba da nauči?

Iako vam se može činiti da ste uspeli da ih naterate da prekinu svoje dosadašnje ponašanje, to je kratkoročno rešenje. Vikanje roditelja ometa dete u mogućnosti da vodi konstruktivan razgovor za rešavanje problema, rešavanje sukoba i izgradnju samopouzdanja.

Vraćanje na prošle sukobe

Kada se problem ili konflikt reši, nemojte to stalno pominjati. Deci treba dozvoliti da počnu ispočetka.

Takođe, deca moraju da znaju da kada se stvar sredi, ona postaje deo prošlosti. Što više podstičete pozitivna ponašanja i reakcije dece i dajete im priliku da se gledaju napred, to će se bolje osećati u svojoj koži.

Usađivanje osećaja krivice

Jedna je stvar pitati dete kako bi se osećalo da je na vašem mestui ili je neko drugi u datoj situaciji. Međutim, prečesto roditelji to dovode do krajnjih granica i pokušavaju da nateraju svoju decu da se osećaju krivim zbog svojih misli, osećanja ili postupaka. Roditelji koji koriste krivicu da kontrolišu svoju decu rizikuju da ih otuđe.

Sarkastično obraćanje

Koristite sarkazam ako govorite stvari koje ne mislite i implicirate suprotno od onoga što govorite što se oseća po vašem glasu. Sarkastično obraćanje povređuje decu i može da bude prepreka u komunikaciji.

Osim što negativno utiče na samopouzdanje, svako od gore opisanih negativnih roditeljskih ponašanja mogu da povećaju prkosno ponašanje kod dece, i to treba imati na umu.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble