fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

hrana koja leci anemiju, anemija, lecenje anemije

Hrana koja leči anemiju: Namirnice pune gvožđa bez kojih organizam ne može

Gvožđe je neophodan mikroelemenat organizma. Ulazi u sastav hemoglobina koji omogućava da se kiseonik dostavlja organima, učestvuje u razmeni holesterola, reguliše temperaturu tela i podržava imuni sistem. Gvožđe utiče i na izgled kože, kose i noktiju.

Gvožđe utiče i na izgled kože, kose i noktiju. Ljudski organizam ne može sam da pravi gvožđe pa je njegov izvor hrana koja se unosi.

Koliko je gvožđa svakome potrebno zavisi od uzrasta i pola. Deci je potrebno od osam do deset miligrama dnevno, muškarcima 19-50 godina – osam miligrama, a ženama je neophodno više gvožđa – oko 18 miligrama dnevno.

Prilikom deficita gvožđa mišići i tkiva prestaju da normalno funkcionišu i može doći do anemije. Mogući razlozi za to su i povećan gubitak krvi, slaba i neredovna ishrana i poremećaji zbog kojih organizam ne usvaja gvožđe.

Simptomi anemije

Umor, glavobolje, vrtoglavica, lupanje srca, bledilo unutrašnjeg dela donjeg kapka, lomljivi nokti i kosa, brzo zamaranje prilikom fizičke aktivnosti, hladne ruke i noge, slab imunitet i česte infekcije.

Anemija uzrokuje loše funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema, imunitet se pogoršava, kao i probava i motorika.

Kako izbeći anemiju?

Jednostavno je, potrebno je svakodnevno jesti proizvode bogate gvožđem. U ishrani koristiti proizvode životinjskog porekla kao što su: džigerica, bubrezi, mozak i srce, goveđe meso i nemasna govedina, ali i dagnje, ostrige, školjke, ćuretinu, konzerviranu tunu i jaja.

Najviše gvožđa se nalazi u govedini. Pored toga, u njenoj džigerici se nalazi veliki broj hranljivih sastojaka koji su malo kalorični. U mesu živine se nalaze proteini, selen i cink koji pomažu u očuvanju mišićne mase.

U kojim proizvodima još ima gvožđa?

Morski proizvodi su izvor gvožđa. U slučaju da sveža riba nije dostupna može se konzumirati i riba iz konzerve, ali će količina gvožđa tada biti manja, pa je neophodno u ishranu uvesti još neke namirnice.

Jaja sadrže velike količine gvožđa koje se nalaze u žumancu. Korisna su i kokošja i prepeličja jaja. Trebalo bi obratiti pažnju da se sa njihovom upotrebom ne preteruje – norma je 100-200 grama.

Biljke koje su bogate gvožđem su: semenke, orasi, crna čokolada, brokoli, spanać, nar, kinoa i bob.

Odličan izbor je u ishranu uključiti susam i semenke bundeve, jer one nisu kalorične, a mogu dati dnevnu dozu potrebnog gvožđa.

Što se tiče hranljivosti orasi su slični mesu, jer sadrže veliku količinu gvožđa i kalorični su. Pored njih tu je i kikiriki, badem i pistaći.

Zrna kakaa i boba su takođe bogata gvožđem. Ako crna čokolada ima više od 70 odsto kakaa ona se može koristiti za obnavljanje gvožđa u organizmu. Pored toga, ona sadrži i magnezijum koji je neophodan za nesmetan rad srca.

Niskokalorični spanać i brokoli sadrže veliku količinu minerala i vitamina, pre svega vitamina C. Oni ne sadrže toliko gvožđa kao drugi proizvodi, pa se najčešće koriste kao dodatak jelima od mesa.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.