fbpx
insulinska rezistencija

Insulinska rezistencija kao pritajeni neprijatelj

Insulinska rezistencija predstavlja jednu on najznačajnijih bolesti endokrinog sistema. Iako je otkrivena u prošlom veku, tek je pre nekoliko godina dospela u centar pažnje. Prema istraživanjima koja su sprovedena procenjuje se da veliki broj ljudi ima ovaj zdravstveni poremećaj.

Šta je insulinska rezistencija, kako je prepoznati i lečiti, saznajte u nastavku teksta.

Šta je insulinska rezistencija?

Poznato je da pankreas proizvodi insulin, odnosno hormon koji omogućava ulazak glukoze u ćelije mišića, masti i jetre. Glukoza koju unosimo hranom koristi se za stvaranje energije u pomenutim ćelijama. Kada je organizam zdrav, pankreas prepozna visok nivo glukoze do kog dolazi najčešće nakon uzimanja hrane bogate ugljenim hidratima. Tada pankreas počinje da proizvodi i ispušta insulin u krv. Pomoću insulina se reguliše nivo šećera u krvi i održava se u granicama normale.

Međutim, kod osobe koja je obolela od insulinske rezistencije, ćelije mišića, masti i jetre ne reaguju adekvatno na insulin. Iz tog razloga se glukoza zadržava u krvi, a pankreas nastavlja da proizvodi insulin kako bi snizio nivo šećera. Vremenom se glukoza koja nije uneta u ćelije nakuplja u krvi, a to dovodi do rasta nivoa šećera. Ovo stanje naziva se pred dijabetes. Međutim, preterani rad pankreasa može da dovede do hiperinsulinemije, odnosno izuzetno visoke količine insulina u krvi. Tokom vremena organizam postaje sve otporniji na insulin, a nivo šećera u krvi neprestano raste. Insulinska rezistencija je glavni uzročnik dijabetesa tipa 2.

Koji su preduslovi za pojavu insulinske rezistencije?

Insulinska rezistencija se najčešće vezuje za neka druga endokrina stanja, mada može biti uslovljena genetikom, gojaznošću kao i povišenim pritiskom. Istina, u poslednje vreme uzroci insulinske rezistencije  se sve više povezuju sa načinom života. Stoga se ovo oboljenje naziva i oboljenjem modernog čoveka. Neki od faktora koji doprinose pojavi bolesti su svakako stres, nedostatak sna, nepravilna ishrana, kao i nedostatak fizičke aktivnosti.

Koji su simptomi insulinske rezistencije?

Insulinska rezistencija nema očigledne simptome sve dok se ne razvije dijebetes. Kod pojedinih pacijenata  se može desiti da dođe do hiperpigmentacije. Odnosno, dešava se da potamni koža na pregibima. Najčešće su zahvaćeni  vrat ili predeo ispod pazuha. Insulinska rezistencija vrlo često dovodi do oštećenja mrežnjače, što može prouzrokovati trajno slepilo.

Dijagnostikovanje insulinske rezistencije

S obzirom na to da insulinska rezistencija ne ispoljava karakteristične simptome, dijagnostikovanje ove bolesti se ne uspostavlja lako. Ukoliko lekar posumnja na postojanje bolesti, trebalo bi da vas uputi na OGTT (Oral Glucose Tolerance Test). U pitanju je specijalan test pomoću koga se može utvrditi postojanje insulinske rezistencije. Pomoću ovog testa se proverava odgovor organizma na unos čiste glukoze kao i na količinu proizvedenog insulina.

OGTT test se obavlja u laboratoriji i traje okvirno 2h, nakon čega se dobijaju kvantitavni rezultati o nivou glukoze. Povišen nivo insulina može biti znak da je u pitanju insulinska rezistencija. Činjenica je da insulinska rezistencija ne nastaje preko noći, tako da je prevencija od presudnog značaja. Kvantna medicina je u mogućnosti da uoči bolest u početnoj fazi, a samim tim da spreči nastanak dalje bolesti. Za razliku od laboratorijskih nalaza pomoću kojih se oboljenje može uočiti tek u trećoj fazi, kvantna medicina vrlo uspešno uočava promene u organizmu, čak i onda kada postoje samo naznake.

Terapija i lečenje insulinske rezistencije

Ukoliko se početne disfunkcije bolesti uoče na vreme, pomoću metoda kvantne medicine zahvaljujući mikrorezonantnoj terapiji se uspešno sprečava nastanak i dalji razvoj bolesti. Cilj je lečiti uzrok, a ne posledice. Međutim ukoliko dođe do razvoja insulinske rezistencije, neophodno je promeniti životne navike. Prvenstveno se misli na redukovanu ishranu, eliminaciju stresa kao i na redovnu fizičku aktivnost.

Zašto je važno reagovati na vreme?

Insulinska rezistencija se smatra možda čak i ključnim faktorom u razvoju mnogih bolesti. Ne samo da je direktan uzročnik pojave dijabetesa tipa 2, već se često povezuje i sa policističnim jajnicima, bolestima jetre kao i Alchajmerovom bolešću. Pojedina istraživanja su uočila i povezanost između insulinske rezistencije i bolesti srca.

Činjenica je da je insulinska rezistencija bolest modernog doba, koja ne ispoljava nikakve simptome. Kada se pojave simptomi, tada već može biti kasno. Zato je veoma važno hraniti se i  živeti zdravo, eliminisati stres i obavezno odlaziti na preventivne preglede. Jedino tako je moguće uočiti bolest još u početnoj fazi a samim tim se sprečava i njen dalji razvoj.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble