Ishrana bez glutena nosi rizik od OPAKE bolesti -

Ishrana bez glutena nosi rizik od OPAKE bolestimontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Bezglutenska ishrana je postala popularna poslednjih godina širom sveta. Postavlja se pitanje da li takav način ishrane može zaista da nam obezbedi dobro zdravlje.

Izuzetak su osobe koje su netolerantne na ovaj protein, koje boluju od celijakije.

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i srodnim žitaricama. Dodaje se hlebu i drugim pecivima zbog elastičnosti tokom procesa pečenja i gotovim proizvodima za postizanje gumaste teksture.

Kako je glutenska apstinencija postala sastavni deo života i onih koji nisu osetljivi na gluten, naučnici su našli za shodno da ispitaju uticaj ovog proteina na zdravlje.

„Želeli smo da utvrdimo da li će konzumiranje glutena uticati na zdravlje osoba koje nemaju medicinskih razloga da izbegavaju ovaj protein“, rekao je dr Geng Zong, naučni saradnik u Odeljenju za ishranu na Univerzitetu Harvard.

Hrana bez glutena često ima manje vlakana i drugih mikrohranjivih sastojaka, što je čini manje hranjivom, ali i skupljom, rekao je on, i dodao da osobe koje nemaju celijakiju ili ne osećaju druge tegobe povezane sa varenjem bi mogle da unose gluten radi prevencije hroničnih bolesti, posebno dijabetesa.

U studiji koju su sproveli naučnici sa Harvarda, analizirani su tridesetogodišnji zdravstveni podaci ukupno 200.000 ispitanika.

Utvrđeno je da osobe koje su ograničile unos glutena ili ga uopšte nisu konzumirale imaju 13 odsto veću šansu da obole od dijabetesa tipa 2, dok je taj procenat mnogo manji kod onih koji su unosili više glutena.

Naučnici naglašavaju da su na gluten zaista netolerantne jedino osobe koje boluju od celijakije i za njih je bezglutenska ishrana jedini spas.

Osobe kod kojih ne dolazi do zdravstvenih problema prilikom unosa namirnica koje sadrže gluten, nemaju razloga da ovaj protein izbacuju iz ishrane.

(sciencedaily)pancevo, beograd, novi sad

Tags: ,

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.