Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jednostavne navike koje uklanjaju posledice sedenja - | K-013 Portal
posledice sedenja, dugo sedenje

Jednostavne navike koje uklanjaju posledice sedenjaPreterano sedenje je problem sa kojim se danas bore mnogi ljudi. Ipak, neka radna mesta jednostavno zahtevaju provođenje sati i sati u stolici, često neudobnoj, što jako loše utiče na zdravlje.

Kada sedite duže vreme, protok krvi u celom telu nije optimalan. Vremenom to može uticati na ishode kardiovaskularnog zdravlja, ali to svejedno ne znači da ste osuđeni na propast ako radite u kancelariji, piše Hayat.ba.

Postoji mnogo navika koje je lako usvojiti, a koje omogućavaju bolji protok krvi, poput ove tri:

Istezanje

Između pauza za hodanje, preporučuju se i vežbe istezanja poput rotacije gležnja i zapešća. Rotiranje za 360 stepeni vrlo je učinkovito za cirkulaciju krvi do stopala i ruku. Vežbe za gležnjeve se mogu izvoditi stojeći (podižući petu/prste) ili sedeći i odličan su način za istezanje listova i povećanje cirkulacije u stopalima i prstima. Ako imate dovoljno prostora fleksija i ekstenzija kolena su vežbe koje povećavaju cirkulaciju donjih ekstremiteta.

Hodanje

Dobre vesti: zdravlje srca ne zavisi samo od intenzivnih kardio vežbi. Zapravo, mnogi se stručnjaci slažu da je hodanje jedan od najboljih načina za povećanje cirkulacije. Bilo da radite za stolom, dugo putujete ili uživate u svojim omiljenim serijama tokom vikenda, svakako ustanite i prošetajte svakih nekoliko sati. Bilo da odvojite vreme za šetnju dugu kilometar, da se krećete gore-dole po stepenicama ili hodate nekoliko krugova po kuhinji dok pričate na telefon, ti mikropokreti tokom dana doprinose boljoj cirkulaciji.

Hrana za srce

Postoje određene namirnice koje mogu pospešiti zdravu vaskularnu funkciju. Na prvom mestu su agrumi. Oni sadrže antioksidanse, uključujući flavonoide koji imaju značajne antioksidativne prednosti. Beli i crveni luk imaju protivupalna svojstva, ali i poboljšavaju učinkovitost protoka krvi. Ako niste na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani, jedite više masne ribe. Istraživanja pokazuju da omega 3 masne kiseline u ribi kao što su losos, skuša, inćuni i sardine mogu podržati funkciju krvnih sudova i poboljšati kardiovaskularno zdravlje. U slučaju da ne jedete ribu barem dva puta sedmično dodajte druge izvore omega3 masnih kiselina, poput ribljeg ulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.