fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

provera antitela

Kako do besplatne provere nivoa antitela - u toku je studija

Na vakcinalnim punktovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Kragujevcu, na oglasnoj tabli istaknuto je saopštenje da možete besplatno proveriti nivo antitela u okviru studije.

Ova studija, kako za "Blic" kaže doktorka Tanja Jovanović, ima za cilj praćenje efikasnosti vakcina kod različitih starosnih grupa.

U svetu je protiv kovida19 dato oko šest milijardi doza vakcina, ali svaka zemlja u naučne svrhe sada prati njihovu efikasnost, što je u ovom slučaju za građane "isplativo", jer mnogi plaćaju kako bi proveravali nivo antitela nakon vakcinacije.

Virusološkinjam profesorka doktorka Tanja Jovanović, kaže da se u našoj zemlji, zapravo, prati efikasnost svih vakcina koje se primenjuju za imunizaciju protiv kovida19."Efikasnost vakcina se prati preko određivanja prisustva i količine specifičnih neutrališućih antitela kroz vremenski period od godinu dana. Neutrališuća antitela nas štite od infekcije, jer se vezuju za infektivni virus i tako sprečavaju da virus uđe u ćeliju. Nivo antitela se određuje pre aplikacije prve doze vakcine, a zatim neposredno pre davanja druge a zatim i buster doze. Kako bi se pratila dinamika održavanja specifičnih anttela, dalje praćenje količine neutrališućih antitela određuje se posle mesec dana, tri i šest meseci kasnije, kao i posle godinu dana", objašnjava ona.

U nekim istraživanjima se pored određivanja prisustva neutrališućih antitela određuje se i ćelijski imunski odgovor posle vakcinacije.

"Ćelijski imunitet indukovan vakcinacijom utiče na virus u ćeliji, ubija inficiranu ćeliju i tako sprečava dalje širenje infekcije", objasnila je za "Blic" profesorka Jovanović.

Istraživanje se sprovodi u celoj Srbiji, a krv se uzorkuje u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Organizacija uzorkovanja poverena je domovima zdravlja u ovim gradovima koji sprovode vakcinaciju u regionu. Da bi postali učesnik u studiji, potrebno je da se prvo u potpunosti informišete o samom istražvanju, ciljem i sardžajem istraživanja.

"Ukoliko na osnovu informacija odlučite da učestvujete u studiji, potrebno je da potpišete informisani pristanak, koji vas obavezuje da poštujete vremenski kalendar uzorkovanja krvi. Informisani pristanak je potreban za svakog učesnika u svim studijama koje prate efikasnost vakcinacije. U protokolu studija su dati kriterijumi za uključivanje ili isključivanje ispitanika iz studije. Ukoliko je osoba dala pristanak što prati potpisivanje dokumenta, i ispunjava kriterijume za uključivanje u studiju, popunjava i upitnik koji se odnosi na informcije o zdravstvenom stanju, a koja mogu da utiču na rezultat istraživanja. Pored godina starosti, potrebna je informacija o tome da li je osoba prethodno preležala kovid19 i da li ima neke hronične bolesti koje mogu da utiču na kvalitet imunskog odgovora. Protokolom istraživanja je predviđeno uključivanje najmanje 10.000 ispitanika. Ispitanici dobijaju informaciju o nivou antitela", objašnjava profesorka Jovanović.

Ispitivanje će trajati godinu dana posle poslednjeg uzorkovanja krvi.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.