fbpx
kako klima utice na zdravlje

Kako klima uređaji utiču na naše zdravlje?

Klima uređaji mogu biti veoma korisni tokom leta i pružiti prijatno osveženje. Međutim, ukoliko se ne postupa pravilno sa uređajima oni mogu predstavljati pravu opasnost po zdravlje.

Stručnjaci savetuju da je obavezno servisiranje klima uređaja jednom godišnje. Ali, i pored toga, potrebno je približno na 15 dana mehanički očistiti i oprati filtere, čime se uklanjaju mikroorganizmi koji se njima zadržavaju.

Neservisirana i neočišćena klima je izvor brojnih bakterija i gljivica koji se tokom hlađenja raspršuju u prostoru što može vrlo negativno da utiče na zdravlje. Naročito su ugrožene osobe koje pate od alergija ili astme, prenosi portal Hayat.

Bakterija legionella pneumophila je jedna od najopasnijih pretnji iz klima uređaja. Ova bakterija izaziva legionarsku bolest, čiji simptomi liče na grip. Neadekvatna upotreba klime bez povremenog isključivanja i provretavanja prostorija, stvaraju prevelike razlike u temperaturi prostorije i okoline, pa mogu dovesti do različitih upala sluzokoža gornjih disajnih puteva.

Zbog nejednakih temperatura javlja se suvi vazduh koji može izazvati osećaj iritacije u grlu, svrab grla, blagi kašalj, bolove u sinusima. Istovremeno, velike temperaturne razlike mogu dovesti i do stanja "temperaturnog šoka" pri naglom ulasku ili izlasku iz prostorije.

Lekari savetuju da ključ bezbedne upotrebe klima uređaja leži u umerenosti. Najbezbedniji način za rashlađivanje prostorija tokom vrelih letnjih dana postiže se naizmeničnim paljenjem i gašenjem klime. Savremeni uređaji imaju tu mogućnost da se automatski podesi paljenje, gašenje i dužina rada uređaja što umnogome može da vam olakša brige oko bezbedne upotrebe klime.

(eKapija)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble