Kako najjednostavnije dezinfikovati prostor? -
UV lampa, dezinfikovanje prostorija

Kako najjednostavnije dezinfikovati prostor?montekristo 0507


Kako najefikasnije dezinfikovati prostor u kome se živi i radi jedno je od najčešćih pitanja u poslednje vreme. Špricanje hemijskim sredstvima, dezobarijere i slične stvari poprilično opterećuju i domaćinstva i poslovne objekte.

Tako se radnici i vlasnici frizerskih salona i ugostiteljskih objekata žale da ih višednevno prskanje mušterija, mobilijara i alata i sprovođenje ostalih epidemioloških mera usporava u poslu.

Relativno elegantnije i praktičnije rešenje dezinfekcije je pomoću UV germicidnih lampi kod kojih ultravioletna svetlost uništava i neutrališe mikroorganizme tako što raskida njihov DNK lanac, čime im onemogućava vršenje vitalnih ćelijskih funkcija.

Aleksandar Popović, koji se već duže vreme bavi primenom ovih uređaja, kaže da je UV C deo spektra germicidan.

“To znači da ubija klice, patogene, da ubija bakterije i viruse i sve ostale mikroorganizme. Zato je ova vrsta lampi vrlo aktuelna i u skladu sa ovom situacijom sa epidemijom”, dodaje Popović.

Primena ovih lampi je praktična kako u domaćinstvima tako i u poslovnim objektima, a pored prostorije, dezinfikuje se i svaki predmet u njoj. Katarina Popović iz kompanije“Lumistic” koja distribuira ove lampe, ističe lakoću njihove upotrebe.

“Jednim klikom može da se steriliše prostor bez hemije, bez čišćenja, bez muke. Dovoljno je staviti lampu u centar prostorije koju želite da sterilišete, uključiti je na glavnom prekidaču i pomoću daljinskog po izlasku iz te prostorije pustiti je u rad. Na daljinskom je tajmer kojim možete podesiti dužinu trajanja svetlenja lampe. Podešava se u zavisnosti od veličine prostorije koju želite da dezinfikujete, ali npr. za prostoriju od 40m2 dovoljno je 60 minuta i da sve u toj prostoriji bude dezinfikovano. I to ne samo prostorija, već i svi predmeti u neposrednoj blizini lampe”, kaže Katarina Popović.

Stručnjaci upozoravaju da je neophodan oprez prilikom korišćenja ovih lampi jer su UV zraci štetni po sve organizme. Zato je potrebno iz prostorije za vreme dezinfekcije ukloniti ljude i kućne ljubimce jer im ovi zraci mogu oštetiti kožu. Takođe, nakon dezinfekcije važno je dobro provetriti jer je nuz pojava UV zračenja veća količina ozona u prostoriji. Jedna od prednosti te količine ozona je u tome što on odlično dezinfikuje klima uređaje u prostoriji, pa nije loše lampu nekad postaviti i blizu njih.

Epidemiolozi kažu da ćemo morati da naučimo da živimo sa epidemijom. A ona neće prestati uskoro. Zato pronađite trajni način za dezinfekciju, trebaće Vam narednih meseci, možda i godina.

(RTV)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.