Kampanjsko vežbanje nije delotvorno -
fizicka, aktivnost, trening, trcanje, setnja, kej, fizicka aktivnost, zdravlje, najnovije vesti

Kampanjsko vežbanje nije delotvornomontekristo 0507


Samo je redovno i intenzivno bavljenje sportom u kontinuitetu efikasno za zdravlje. Ovo tvrdi tim naučnika sa Univerziteta u Severnoj Karolini, nakon obavljenih istraživanja kojima je bilo obuhvaćeno oko 300 učesnika srednjih godina. Tokom istraživanja ispitanici su podeljeni u četiri grupe, od kojih je svaka dobila zadatak da radi određeni tip vežbi.

Jedna grupa je redovno pešačila, druga džogirala, treća intenzivno upražnjavala telesne vežbe, dok se četvrta uopšte nije bavila vežbanjem. Pripadnici grupe koja je trčala i one koja je redovno vežbala vidno su izgubili na težini, a nivo holesterola i triglicerida im je bio neočekivano nizak. Ali, nažalost, samo dok su bili fizički aktivni.

"Čim su sa vežbanjem prestali, u vrlo kratkom roku su se udebljali. Količina masnog tkiva se povećala za osam procenata, dok su nepoželjne masnoće u krvi naglo porasle", izneo je zapažanja dr Kris Slenc, član istraživačkog tima.

Iznenađenje je bilo još veće kada su analizirali grupu koja je pešačila. Pozitivni efekti postignuti ovom vrstom fizičke aktivnosti bili su prisutni veoma dugo i nakon prestanka sa vežbanjem. Naučnici su na osnovu ovih primera zaključili da se, kada je u pitanju zdravlje, najviše može postići redovnim, ali umerenim vežbanjem.

"To vam je kao kada prestanete da uzimate lek. Neki lekovi prestanu da deluju brže u odnosu na druge. Shodno tome, svaka osoba treba da pronađe optimalnu količinu vežbi da bi dugoročno sebi obezbedila dobro zdravlje", istakao je dr Slenc.

(Novosti)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.