fbpx
depresija, tuga, simptomi depresije

Ključne razlike između tuge i depresije

Dok je tugovanje prirodan proces, depresija je duševni poremećaj i veoma je važno na vreme uočiti razliku između njih.

Osećaj tuge je ljudska emocija s kojom se svako ljudsko biće suočava u životu, neko manje, neko više, ali je normalna i prirodna reakcija na situacije koje izazivaju emocionalni bol ili uznemirenost. Sama tuga može imati različite nivoe, ali je važno to što je ona ― kao i sve druge emocije ― prolaznog karaktera i vremenom bledi i iščezava.

S druge strane, depresija je medicinski poremećaj i dugoročno mentalno stanje, koje narušava društvene, profesionalne i sve ostale važne oblasti života. Ukoliko se ne leči, ona može da traje dugo i izazove dalje psihičke probleme.

Simptomi

U trenucima tuge čovek može da se oseti kao da je ona konstantno tu, ali uglavnom postoje trenuci u kojima je u stanju da se nasmeje ili uteši. S depresijom je drugačije: osećanja koja prate depresivnu osobu utiču na sve aspekte njenog života, a njoj je teško ili čak ne moguće da uživa u bilo čemu, uključujući aktivnosti i ljude koji su joj ranije prijali. Depresija je mentalno oboljenje, a ne emocija.

Simptomi depresije su:

- konstantan osećaj tuge

- razdražljivost

- osećaj umora

- poremećaji sna

- poremećaji u ishrani

- poteškoće pri koncentrisanju

- gubitak interesovanja i entuzijazma za stvarima koje su ranije pričinjavale zadovoljstvo

- osećaj krivice

- fizički simptomi poput glavobolje i bolova u mišićima

- osećaj bezvrednosti

- suicidne misli, neprestano razmišljanje o smrti

Neki od ovih simptoma mogu da se jave i kada je u pitanju „obična“ tuga, ali oni ne bi smeli da traju duže od dve nedelje. Suicidne misli nisu pokazatelj tuge već depresije.

Pitanje kako razlikovati tugu od depresije toliko je često proteklih godina da je Američka psihijatrijska asocijacija napravila Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje (DSM-5), koji mnogi profesionalci koriste kako bi pronašli odgovor. On sadrži devet potencijalnih simptoma, a njihova ozbiljno se, takođe, meri u okviru dijagnostičkog procesa. To su:

- osećaj depresije tokom većeg dela svakog dana ili celodnevno

- gubitak interesovanja i uživanja u aktivnostima koje su ranije pričinjavale zadovoljstvo

- nesanica ili preterano spavanje

- gubitak apetita ili povećan apetit, praćeno naglim mršavljenjem ili gojenjem

- razdražljivost, uznemirenost

- ekstreman osećaj zamora

- neopravdan ili preuveličan osećaj krivice ili bezvrednosti

- nemogućnost koncentracije ili odlučivanja

- suicidne misli i potezi ili preterano razmišljanje o smrti

Koji su faktori rizika?

Depresija može da pogodi muškarce i žene bilo kog životnog doba, etničke grupe i socioekonomske pozadine. Ipak, postoje faktori rizika za njen razvoj, kao što su traume iz detinjstva, nemogućnost nošenja s tužnim događajem poput smrti bližnjeg, nisko samopouzdanje, porodična istorija mentalnih bolesti, istorija upotrebe narkotika i alkohola, nedostatak podrške porodice itd.

Veruje se da depresiji mogu da doprinesu i neki lekovi, poput beta-blokatora, kortikosteroida, hormonskih lekova, statina…

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble