Neke namirnice mogu biti od velike pomoći u prevenciji ili smanjenju učestalosti infekcija urinarnog trakta. Isto tako, neke namirnice je bolje izbegavati ako ste skloni čestim urinarnim infekcijama.

Šta jesti?

CELER: Ovo prilično zapušteno povrće, koje se uglavnom koristi samo kao dodatak supama i sosovima, izuzetno je blagotvorno za bešiku i vezivna tkiva. Značajno smanjuje količinu mokraćne kiseline i time smanjuje nelagodnost pre i posle mokrenja. Celer takođe može pomoći u proizvodnji urina i pokazalo se da pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija u reproduktivnim organima i probavnom sistemu, a ne samo u urinarnom traktu.

BOBIČASTO VOĆE: Od borovnica preko jagoda do malina, bobičasto voće sadrži flavanole za koje je dokazano da pomažu u lečenju bakterijskih infekcija, posebno onih u urinarnom traktu.

KRUŠKE, BANANA, PASULJ, BUNDEVA, KROMPIR, POSNI PROTEINI, HLEB OD PULA ZRNA, ORAŠI I JAJA.

To su namirnice koje će vam obezbediti hranljive materije, a s druge strane, neće iritirati bešiku. Imajte na umu da je prošlogodišnja studija pokazala da vegetarijanska ishrana može smanjiti rizik od razvoja infekcije urinarnog trakta, verovatno zbog antibakterijskog efekta antioksidanata koji su u izobilju u biljnoj ishrani, piše Živim.hr.

Šta ne jesti?

Važno je reći da prerađena hrana sadrži manje antioksidanata i drugih hranljivih materija od sveže hrane i može povećati nivo slobodnih radikala u telu, što samo otvara put infekcijama. Međutim, postoje i određene namirnice koje nisu poželjne ako ste skloni infekcijama urinarnog trakta jer mogu iritirati bešiku.

Takve namirnice koje bi bilo bolje izbegavati su:

● KAFA

● ALKOHOL

● CITRUSNO VOĆE

● JELA OD RAJČICE

● ZASLAĐIVAČI I ZAČINJENA HRANA