fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

beta hcg hormon, trudnoca

Koji nivo beta HCG-a otkriva trudnoću?

Beta HCG je hormon koji se povišeno luči tokom trudnoće. Proizvodi ga placenta odmah nakon začeća kada počinje da raste njegov nivo u krvi i kreće izlučivanje putem urina. Dakle, prisustvo beta HCG hormona može se detektovati testovima na osnovu krvi i mokraće.

Beta HCG meri se u međunarodnim jedinicama po mililitru - mIU/L. U odnosu na trudnoću, vrednosti koje se detektuju mogu biti pozitivne, negativne i neodređene.

Negativno: manje od 5 mIU/L

Neodređeno: 5 do 25 mIU/L

Pozitivno: veće od 25 mIU/L

Pozitivan test ukazuje na trudnoću dok neodređene vrednosti predstavljaju sivu zonu i test treba ponoviti nakon par dana kako bi se utvrdilo da li je u pitanju trudnoća ili neki zdravstveni poremećaj.

Kvalitativni i kvantitativni (beta HCG) testovi na trudnoću

Ključna uloga beta HCG hormona je da hrani jajnu ćeliju nakon oplodnje. Nivo beta HCG dostiže vrhunac između 9-12. nedelje trudnoće i tada iznosi 288.000 mIU/ a zatim opada do prosečnih vrednosti, oko 20.000 mIU/L.

Razlikujemo kvalitativne i kvantitativne tekstove za utvrđivanje trudnoće. Kvalitativni testovi samo potvrđuju postojanje trudnoće detekcijom hormona HCG i mogu se uraditi pomoću urina i krvi. Za razliku od njih, kvantitativni testovi rade se na osnovu uzorka krvi i detektuju ne samo trudnoću, već i starost trudnoće:

  • 3 nedelja trudnoće: 5-50 mIU/mL
  • 4 nedelja trudnoće: 5-425 mIU/mL
  • 5 nedelja trudnoće: 20-7.300 mIU/mL
  • 6 nedelja trudnoće: 1.080-56.000 mIU/mL
  • Od 7 do 12 nedelje trudnoće: 7.650-290.000 mIU/mL
  • Od 13 do 16 nedelje trudnoće: 13.300-250.000 mIU/mL
  • Od 17 do 24 nedelje trudnoće: 4.000-165.000 mIU/mL

Za kućnu upotrebu dostupni su kvalitativni testovi na osnovu urina. Oni ne pokazuju beta HCG vrednosti, već samo postojanje trudnoće. Obično se trudnoće pokazuje pojavljivanjem dve crte na testu od kojih je jedna crvena ali postoje i drugačiji testovi. U svakom slučaju, treba ispratiti uputstvo proizvođača o upotrebi testa. 

Kvantitativan test na trudnoću meri količinu ovog hormona u krvi. Uzorak krvi uzima se iz vene i šalje u laboratoriju na testiranje. Ukoliko vaš kućni test na osnovu urina ukazuje na trudnoću, posetite lekara kako bi na osnovu beta HCG testa utvrdili starost i zdravlje trudnoće.

Niže i povišene beta HCG vrednosti

Beta HCG testovi pored utvrđivanja trudnoće, predstavljaju metod za praćenje trudnoće i otklanjanje eventualnih problema na vreme. Nivo beta HCG može ukazivati na rizik od određenih komplikacija. U tom slučaju, testovi se rade na svakih par dana kako bi se ispratilo stanje.

Niže beta HCG vrednosti mogu ukazivati na grešku u izračunavanju starosti trudnoće, rizik od pobačaja ili vanmateričnu trudnoću.

Povišene beta HCG vrednosti mogu ukazivati na pogrešno utvrđen datum trudnoće, blizanačku ili višestruku trudnoću, kao i abnormalnu trudnoću (molarna trudnoća).

Odstupanja u vrednosti beta HCG ne mora nužno značiti da sa vašom bebom nije sve u redu. Ultrazvučni pregled koji se radu u 5-6. nedelji trudnoće pouzdaniji je od testa krvi.

Beta HCG testovi koristi se i za procene markera određenih zdravstvenih problema fetusa kao što je  Daunov sindrom, kao i u tretmanima za lečenje neplodnosti.

Takođe, koristi se i za dijagnosticiranje nekih vrsta raka i određenih zdravstvenih stanja kao što su ciroza jetre, čir na želucu i inflamatorna bolest creva.

Kada je u pitanju trudnoća, treba imati u vidu da su beta HCG testovi samo jedan od načina na koji se prati zdravlje i tok trudnoće a da se konačna dijagnoza utvrđuje na osnovu drugih testova i dodatnih ispitivanja.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.