Ljuta papričicačudo od namirnice: Saznajte za šta je sve dobra -

Ljuta papričica - čudo od namirnice: Saznajte za šta je sve dobra


pancevo, beograd, novi sad

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin.

Što više kapsaicina sadrži, paprika je ljuća. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu nego i posebna lekovita svojstva, zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice na svetu.

Sprečavaju bol
Najnovija istraživanja potvrđuju da ljute papričice delotvorno smanjuju bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Korisne za kardiovaskularni sistem
Ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primenjuju ljute papričice imaju mnogo manji procenat srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Deluju protivupalno
Zahvaljujući kapsaicinu, ljute papričice imaju protivupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira materiju koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovnim konzumiranjem ljutih papričica može se smanjiti pojava artritisa.

Jačaju imunitet
Jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje telu ekstradoze vitamina C i A, koje su bitne u prevenciji infekcija.

Sprečavaju čir na želucu
Ranije se smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju tako što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudačnih sokova.

Poboljšavaju probavu
Prema ajurvedi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro vari daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se sporo vari, stvara toksine. Zbog toga, prema ajurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti