fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

Maslinovo ulje nije uvek zdrava ropcija - Evo kada ga treba izbegavati

Iako maslinovo ulje spada u red zdravih namirnica, ipak ga treba koristiti oprezno jer u nekim situacijama može doneti više štete nego koristi.

Iako je maslinovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na svetu, ipak postoje situacije u kojima ga nikako ne biste trebali koristiti, pišu Nezavisne.

Maslinovo ulje za prženje

Maslinovo ulje je izuzetno dobro za zdravlje srca, ali postaje štetno kada ga izložimo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva brojne polemike, bolje je delovati preventivno i izbeći potencijalnu štetu. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da zagrejavanjem uništavamo strukturu ulja. Umesto toga, maslinovo ulje radije koristite kao "začin" gotovom jelu ili u salatama.

Maslinovo ulje za roštilj

Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se spominje maslinovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti maslinovo ulje u ove svrhe jer ono jednostavno izgori. Zapravo, meso i povrće za roštilj nije potrebno držati u ulju. Dovoljno je nauljiti rešetke roštilja, a namirnice marinirati u suvim začinima.

Maslinovo ulje za lice

Mnogi koriste maslinovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili negu kože. Međutim, kada je reč o licu, maslinovo ulje treba izbegavati. Razlog tome jeste što je maslinovo ulje gusto i zatvara pore, stoga ga osobe koje su sklone aknama trebaju izbaciti iz svoje kozmetičke rutine.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.