fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

"Mast" dijeta za topljenje sala i podmlađivanje

pancevo, beograd, novi sad

Podstaknite "dobre" masnoće u svom telu da se obračunaju sa "lošim". Za četiri nedelje oslabićete i do šest kilograma! U pitanju je "mast dijeta"!

Princip dijete koju je osmislio plastični hirurg iz Konektikata dr Džejms Lajons, jeste da se "dobre" masti iz organizma iskoriste za oslobađanje "loših". Radeći sa osobama koje su hiruršikm putem uklanjale salo sa određenih delova tela, ustanovio je odnos ove dve vrste masnih naslaga povezan sa problemom gojaznosti.

Osobe koje su imale više smeđih (dobrih) masti su bile mršavije od onih kod kojih je preovladavao procenat belih (loših) masti. Osim toga, primetio je i da je kod prvih osoba koža lica bila drastično svežija i zategnutija u odnosu na one druge.

Zato je i osmislio djetalni plan koji će, u kombinaciji sa vežbama, podmladiti vaše lice i pomoći vam da oslabite i do šest kilograma za četiri nedelje!

Bele masnoće smatramo lošim, jer su one zapravo te u u koje se pretvaraju dodatne kalorije. Nalaze se bliže površini, manje su aktivne i brzo se talože, što znači da ih ima više. Osim toga, one čine da naša koža izgleda staro i opušteno. Smeđih masti ima u znatno manjoj količini u našem telu.

One su aktivne, odnosno sagorevaju kalorije kako bi proizvele toplotu, što znači da utiču na mršavljenje. Deca i bebe imaju relativno visok procenat smeđih masti koje im pomažu da zadrže toplotu (jer ne mogu sami da se fizički zaštite od hladnoće), ali kako starimo, tako se i količina ovih "dobrih" masti smanjuje.

Istraživanja su pokazala da aktivirane smeđe masnoće mogu da sagore od 400 do 500 kalorija na dan, a koži daju punoću i elastičnost.

Princip dijeta

Dijeta traje četiri nedelje i bazira se na smenjivanju proteinskih i ugljenohidratnih dana. Ovim smenjivanjem se postiže bolja regulacija nivoa šećera u krvi, usled čega se sprečava taloženje belih masnoća i povećava nivo smeđih. Svakog dana je obavezno vežbanje u trajanju od 20 minuta.

Pravila

* Jedite šest puta dnevno, jer česti obroci pomažu ubrzavanje metabolizma

* Smenjivanje proteinskih i ugljenohidratnih dana je obavezno, ne sme biti preskakanja

* Jedite pre svakog treninga

* Neophodno je da ishrana bude raznovrsna, nije dozvoljeno da se bazira na istim namirnicama

* Ne postoji strogo merenje porcija, ali treba da budu umerene

* Pijte puno tečnosti

* Jednom nedeljeno uživajte u „danu po izboru“, kada možete da jedete šta poželite sve dok je to u granicama normale i ne iznosi preko 2.000 kalorija

Preporučena hrana

U grupu preporučenih proteinskih namirnica spadaju: posno meso, piletina i ćuretina, morski plodovi, jaja, soja, orašasti plodovi, malomasni mlečni proizvodi, povrće bez skroba, voće sa malim procentom ugljenih hidrata i zdrave masti.

Namirnice bogate zdravim ugljenim hidratima koje je poželjno da jedete su: integralno zrnevlje, skrobno povrće, mahunarke, voće i povrće bogato vlaknima, kao i namirnice sa manjom količinom proteina.

Čaša vina za večeru i šolja kafe ujutru su dozvoljeni, ali ukoliko želite da postignete rezulate morate da se odreknete prerađevina, veštačkih zaslađivača, jestivih boja i konzervanasa. Takođe, preporučuje se da svakog dana dodatno uzimate i multivitaminske i mineralne suplemente.

Vežbanje

Odvojite svakog dana 20 minuta za vežbe izdržljivosti i za jačanje mišića. Dakle, izbegavajte aerobne i kardio treninge, već se fokusirajte na vežbe na parteru. Koristite tegiće jer oni pomažu izgradnju čistih mišića i ubrzavaju metabolizam.

Primer jelovnika

Ovo je primer jelovnika za jedan ugljenohidratni dan, a ukoliko iz ručka i večere izbacite po jednu porciju ugljenih hidrata, dobićete proteinski dan.

Doručak: ovsena kaša sa jabukom i cimetom, obrano mleko, integralni tost sa puterom od kikirikija i šakom bobičastog voća

Jutarnja užina: nemasni jogurt, manja porcija mešavine suvog i koštunjavog voća

Ručak: salata od spanaća sa tunjevinom ili lososom začinjena maslinovim uljem i sirćetom, 1 manja jabuka, integralni krekeri

Popodnevna užina: sveže povrće i humus

Večera: grilovane pileće grudi, integralni pirinač, brokoli obaren na pari, tanjir povrtnog bujona

Večeranja užina: manja porcija kokica

(Mondo)

Tags: ,

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.