Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mladež, fleka ili beleg: Kako napraviti razliku? - | K-013 Portal
mladež, fleka, beleg, Kako napraviti razliku?

Mladež, fleka ili beleg: Kako napraviti razliku?Naša koža se, želeli mi to ili ne, menja svakog dana. Uzroci toga su višestruki. Neke nepravilnosti na koži su urođene, neke nastaju naknadno tokom života.

Određene promene nastaju kao rezultat starenja i smanjene mogućnosti regeneracije kože. Pojedine izrasline i flekice na koži mogu nastati i usled neumerenog izlaganja štetnim UV zracima, mogu biti posledica povreda ili određenih unutrašnjih procesa u organizmu. Koža je slika našeg organizma i njegovog balansa, te se neke stvari najpre mogu uočiti upravo na njoj. Promene na koži su najčešće bezazlene, ali povremeno mogu biti i signal da se u našem telu dešava zdravstveni disbalans, i zato ih treba redovno pratiti, prepoznavati i razlikovati. Mladeži, fleke i belezi su promene na koži koje najčešće primećujemo, ali ponekad je teško napraviti razliku između njih. Predstavićemo vam svaku od ovih promena na koži i predočiti kada su one opasne i zahtevaju intervenciju, a kada bez problema možemo da živimo sa njima.

Fleke

Flekice ili pege su sitne braon tačkice koje se pojavljuju na rukama, licu, ramenima ali i na drugim delovima tela, najčešće osoba svetle puti. Oni mogu biti i pigmentacije nastale na licu starijih osoba, i tada se zovu staračkim pegama. U oba slučaja, fleke na koži nastaju pod dejstvom UV zraka, koji oštećuju našu kožu. Usled tih oštećenja, koža radi na proizvodnji veće količine melanina kako bi se zaštitila. Kod nekih se to manifestuje promenom cele kože tela (tamnjenjem), a kod nekih tamnjenjem samo pojedinih tačkica na koži - stvaranjem pegica. Pege se vremenom povlače, a veruje se da se smanjivanjem izlaganju suncu smanjuje i broj pegica. Korišćenje krema sa UV filterima još jedan je način sprečavanja ove pojave.

mladež, fleka, beleg

Mladeži

Mladeži su najčešće bezopasne izrasline okruglaste forme koje nastaju na koži grupisanjem i rastom melanocitnih ćelija. Mogu biti urođeni ili nastali pod uticajem UV zraka. Melanocitne ćelije proizvode pigment zvani melanin. On našu kožu štiti od lošeg UV zračenja sunca i daje joj boju. Mladeži su ponekad skloni tome da se pretvore u maligni melanom. Ova opasnost čini praćenje njihovog rasta neophodnošću. Važno je svaku netipičnu promenu prijavljivati lekaru pravovremeno. U narodu postoje veoma uvrežene zablude da se mladeži ne smeju odstranjivati. Ova vrsta zabluda je štetna i dovodi nas u opasnost prekasnog prijavljivanja promena na mladežima, tek kada one postanu maligne. Uklanjanje mladeža je jedina sigurna prevencija od nastanka melanoma.

Belezi

Belezi su najčešće urođeni i retko se precizno može utvrditi uzrok njihovog nastanka. Dele se na vaskularne i pigmentovane belege. Vaskularni belezi nastaju pri nepravilnom formiranju krvnih sudova, bilo da ih ima više nego uobičajeno ili da su sufovi prošireni. Oni se mogu manifestovati kao muskularne fleke koje najčešće nastaju na licu - čelu, potiljku i kapcima i crvene su boje. Hemangiomi su površinski svetlocrveni belezi koji se pojavljuju kod beba i najčešće nestaju do desete godine života. Ipak, povremeno ostavljaju ožiljke koje je moguće odstraniti operativnim putem. Najtrajniji oblik belega su mrlje boje crnog vina koje ostaju na koži gotovo ceo život i moraju se tretirati ako želimo da nestanu. U pigmentovane belege spadaju mrlje boje bele kafe i mongolske plavičaste mrlje. Belezi najčešće ne predstavljaju zdravstvenu opasnost, ali ih mnogi vide kao estetsku smetnju.

mladež, fleka, beleg

Nije svaka estetska smetnja uvek i zdravstvena opasnost i ponekad je dobro za mentalno zdravlje upravo prihvatiti sebe takvog kakav jesi. Ipak, neretko su promene na našoj koži nesumnjivi signal da se u našem telu dešava neki proces vredan pažnje i brige i zato je prevencija osnova zdravog života. Od redovnih samopregleda, preko konsultacije stručnjaka i odstranjivanja potencijalnih štetnih promena na koži - ništa ne treba da bude tabu i da podleže narodnim uverenjima i predrasudama. Zdravlje uvek treba da bude prioritet i zbog toga je važno pratiti svaku promenu na koži i tretirati je na adekvatan način, sa pouzdanim dermatolozima i u pouzdanim laser centrima.

(Lj. Bugarin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.