Najmoćniji prirodni antibiotik – uništava čak 30 bakterija -

Najmoćniji prirodni antibiotik – uništava čak 30 bakterijamontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Njegova lekovita svojstva bila su poznata još i u doba drevnih Grka, a otac medicine Hipokrat često ga je koristio kao antiseptik.

Moćno ulje divljeg origana smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutrašnje ili spoljne primene i uvek je potrebno mešati ga s drugim jestivim uljima.

1. Efikano se bori protiv bakterijskih infekcija i gljivičnih infekcija

Mnoge studije dokazale su da ulje divljeg origana ima snažna antibakterijska svojstva pa je zbog toga efikasni saveznik u borbi protiv čak 30 bakterija, uključujući E. coli koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme, piše “Zadovoljna“.

Jednako je uspešan u saniranju gljivičnih infekcija. Često ga koriste ljudi koji imaju atletsko stopalo ili pak gljivice na noktima. Prilikom spoljne upotrebe ulja divljeg origana potrebno ga je mešati s drugim jestivim uljem baš kao i prilikom unutrašnje upotrebe.

2. Olakšava menstrualne tegobe

Tradicionalno se koristi prilikom bolnih menstruacija, ali i kod neredovitih menstruacija. Spada u grupu biljnih proizvoda koji stimulišu protok krvi u područje karlice i izaziva kontrakcije materice. Upravo se zbog toga korišćenje ulja divljeg origana ne preporučuje se trudnicama, ali korišćenje klasičnog sušenog origana u obliku začina za jelo ne predstavlja nikakav problem.

3. Pomaže kod problema s probavom

Bez dobre probave nema dobrog zdravlja. Ulje divljeg origana stimuliše protok žuči u probavni sustav i tako poboljšava sam proces probave. Smanjuje stvaranje gasova i pomaže u regulaciji želudačanih kiselina.

4. Ublažava posledice kožnih bolesti

Mnoge osobe koje imaju psorijazu, ekcem ili rozaceu spas su pronašle u ovom ulju. Važno je napomenuti kako je ono u koncentriranom obliku „vruće“ ulje pa se ne sme koristiti samo jer može izazvati crvenilo ili iritaciju. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ono se meša s uljem jojobe, kokosovim ili maslinovim uljem i pre korišćenja na većem delu tela prvo testira na malom komadiću kože. Ukoliko nakon upotrebe nema posledica poput osećaja peckanja, svraba, osipa ili bilo kakve druge iritacije, onda ga možete i dalje koristiti.

Mnoge osobe koje imaju psorijazu, ekcem ili rozaceu spas su pronašle u ulju divljeg origana.

5. Izvor je brojnih esencijalnih nutrijenata

Magnezijum, cink, vitamin C, vitamin E, gvožđe, kalcijum, mangan, niacin – sve su ovo važni nutrijenti koji se nalaze u ulju divljeg origana.

6. Ublažava respiratorne probleme

Istraživanja su pokazala da je efikasan kod bronhitisa, astme i respiratornih problema izazvanih gripom ili prehladom. Jedan od njegovih glavnih sastojaka, karvakrol, bori se protiv infektivnih organizama u infekcijama gornjih disajnih puteva, ali pomoći će i kod infekcije donjeg dela respiratornog sistema.

Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijama i ublažava reakciju tela na alergene.

7. Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, štiti srce i krvne sudove od štete koju im nanose slobodni radikali. Oni napadaju ćelije tela, a suprotstavljaju im se upravo antioksidanti. Smanjuje loš holesterol i sprečava taloženje masti u organizmu.pancevo, beograd, novi sad

(A. J.)

Tags: ,

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.