Najpouzdaniji način da prepoznate alergiju na hranu -

Najpouzdaniji način da prepoznate alergiju na hranumontekristo 0507


Dijagnoza na koju je hranu neko alergičan nije uvek jednostavna jer su propusti lako mogući. Kako bi se izbegle neželjene posledice alergije, novo istraživanje predlaže kao najbolji test „oralni izazov hrane“ prema kome lekar (alergičar) može tačno preporučiti koje proizvode i namirnice osoba treba da izbegava.

Ova metoda može sa sigurnošću da otkloni ili potvrdi sumnje da je osoba alergična na neku namirnicu ili proizvod. Metoda oralnog izazova hrane zahteva da pacijent degustira malu količinu sumnjivih alergenata pod nadzorom lekara alergičara koji će na osnovu znakova i reakcija odrediti dijagnozu.

Istraživanje je analiziralo 6.300 slučajeva ovom metodom gde se pokazalo da je test bezbedan i pouzdan. Većina pacijenata – deca i tinejdžeri mlađi od 18 godina.

Metoda oralnog izazova hrane od ukupno 6.300 slučajeva kod 14% rezultirala je blagom do umerenom reakcijom, dok je kod samo 2% rezultirala ozbiljnijom reakcijom.

Vodeći autori istraživanja navode da je za svakoga ko želi da zna ili sumnja da je alergičan na hranu – ova metoda trenutno najpouzdanija. Takođe, autori predlažu da ova metoda postane standardna u celom svetu za alergije na hranu jer je uspostavljanje tačne dijagnoze veoma važno za zdravlje i kvalitet života. Nadamo se da će ova metoda uskoro i kod nas biti primenjivana kako bi i našim pacijentima bio „lakši“ život.

Hrana je neophodan faktor i osnova života svakog čoveka. Za zdrav život potrebna je kvalitetna i zdrava ishrana, a dijagnoza alergije na hranu može samo poboljšati ishranu.

Odlaganje testiranja na alergiju može dovesti do povećanja zdravstvenih troškova , pogoršanja zdravlja i većeg rizika. Na kraju istraživanje navodi da su ovakvi problemi najčešći kod dece i tinejdžera, pa zato test alergije na hranu treba shvatiti ozbiljno.pancevo, beograd, novi sad

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.