Naučni tim iz Srbije izneo jedinstvene dokaze o radu srca žena pod opterećenjem -
powerlifting, rad srca, žene, sport

Naučni tim iz Srbije izneo jedinstvene dokaze o radu srca žena pod opterećenjem


Naučni tim iz Srbije dokazao je kroz svoj međunarodno priznat rad da jedan od najzahtevnijih oblika vežbanja kod žena uzrokuje preoblikovanje srca bez oštećenja srčane funkcije, saopštila naučnica Emilija Stojanović koja je predvodila tim.

"Pauerlifting (powerlifting), kao disciplina, iz SAD-a i Velike Britanije proširio se velikom brznom širom sveta i dostigao značajnu popularnost. Međutim, u javnosti još uvek vlada stereotip o pauerliftingu kao isključivo muškom sportu i to zbog velikih opterećenja tokom treninga i nesporno nežnije konstitucije žena. Sa druge strane, trening sa opterećenjem kao oblik vežbanja stekao je ogromnu popularnost među ženama u poslednje dve decenije", navodi se u saopštenju.

Naučnica Emilija Stojanović, dobitnica nacionalne stipendije "Za žene u nauci" za 2019. godinu, saopštila je da su rezultati istraživanja sporovedenog na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, objavljeni u najnovijem broju prestižnog američkog časopisa za ehokardiografiju."Rezultati istraživanja pokazali su da trening sa opterećenjem usmeren na fizički izgled i zdravstveni status, ali i pauerlifting kao najintenzivniji oblik vežbanja, dovode do određenih strukturalnih promena srca koje predstavljaju normalnu fiziološku adaptaciju (sindrom sportskog srca). Zaključak našeg rada je da različite vrste treninga sa opterećenjem, uključujući i pauerlifting, kod mladih žena ne dovode do oštećenja srčane funkcije. Pored toga, izneli smo i neke specifične preporuke kardiolozima pri ehokardiografski pregledima", rekla je Stojanović.

Tim koji je Stojanović predvodila čine međunarodno priznatih naučnika prof. dr Dragan Radovanović, doc. dr Viktor Stoičkov, prof. dr Aleksandar Ignjatović, prof. dr Eron T. Skanlan, prof. dr Vladimir Jakovljević.

U saopštejnu se dodaje da pre otkrića srpskih naučnika postojalo jedno istraživanje u toj oblasti, kod žena koje rađeno na vrlo malom uzorku ispitanika.

Rezultati istraživanja naučnog tima iz Niša biće prezentovani i na predstojećoj međunarodnoj konferenciji o treningu snage u Hong Kongu 2022. godine pred stručnom, svetskom javnosti.

(Beta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

Komentre omogućio K-013.com

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti