fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

zdrava hrana, najgora hrana

Naučnici formirali listu najbolje i najgore hrane, veoma će vas iznenaditi

Kada je u pitanju zdrava hrana, klasifikacije postaju sve teže jer postoji veliki broj oprečnih tvrdnji. Ipak, naučnici tvrde da su sada razvili novi „kompas za hranu“ koji rešava ovaj problem.

Izmišljen od strane stručnjaka sa univerziteta Tufts, grafikon uključuje više od 8.000 vrsta hrane, pića i kombinovanih obroka, poput pice.

Kompas hrane

Sistem profilisanja hranjivih sastojaka Food Compass ocenjuje hranu na osnovu ukupnih zdravstvenih prednosti i nedostataka od mogućih 100 bodova. Prema sistemu, sirovo voće poput malina nalazi se na vrhu liste zbog svog nutritivnog sadržaja, dok su instant nudle, poznate po tome što su izuzetno bogate natrijumom, dobili jadan bod.

Iznenađujuće je to što su beli pirinač soja sosom i sladoled jednaki po pitanju zdravlja, a obe namirnice imaju lošu ocenu na listi ishrane. Razlog je verovatno taj što je beli pirinač brzi ugljeni hidrat, sličan šećerima u sladoledu, s manje hranjivih materija i manje vlakana od integralnog pirinča, koja ima bolje rezultate na listi.

Još jedno iznenađenje je da testenina ima samo jedan bod više od čizburgera. Slično kao i pirinač, razlog je taj što se radi o testenini koja sadrži malo vitamina, minerala i vlakana u poređenju s onom od celog zrna.

Naučnici kažu da je tablica, osmišljena kako bi pomogla potrošačima u donošenju zdravijeg izbora, podstakla kompanije na stvaranje zdravijih proizvoda i olakšala službama za javno zdravlje sistem označavanja.

Najbolje i najgore namirnice

Prvih pet namirnica u sistemu bile su sirove maline, slani bademi, kari od povrća, salata od tunjevine i lajt majonez.

Ove namirnice imaju visoku ocenu na osnovu vitamina i minerala i razmere vlakana i proteina u poređenju s negativnim faktorima poput loših masti. S druge strane liste, kao najgora hrana ocenjeni su puding, instantne supe, čizburgeri iz brze hrane, kukuruzne pahuljice i pica s mesnim prerađevinama.

Utvrđeno je da ove namirnice imaju previše negativnih uticaja na zdravlje u odnosu na njihovu nutritivnu vrednost i mogle bi da izazovu bolesti povezane s ishranom poput gojaznosti i srčanih bolesti ako se konzumiraju prečesto.

Koristeći Food Compass, trebalo bi se motivisati da konzumirate hranu i pića s ocenom većom od 70, a sve ispod 30 treba uglavnom izbegavati.

Sistem dodeljuje ocene na osnovu 54 nutritivna svojstva, podeljena u devet kategorija koje su povezane s bolestima koje su u vezi s ishranom, poput gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih problema i raka, prenosi Index.hr.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.