Naučnici otkrili skrovište opakog virusa -

Naučnici otkrili skrovište opakog virusamontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Belgijski naučnici Univerzitetske bolnice u Gentu otkrili su skrovište HIV-a, što predstavlja važan korak u iskorenjivanju tog virusa, preneo je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

„HIV (virus humano imuno-deficijencije) se krije u različitim specifičnim ćelijama tela i tako može da bude pod kontrolom (lekara). Ukoliko bi pacijent prekinuo da uzima HIV inhibitore, virus bi mogao da se ponovo javi u tim ćelijama i da izazove njegovo dalje razmnožavanje“, naveli su naučnici bolnice u Gentu.

Eksperti smatraju da to otkriće može da pomogne u daljem istraživanju virusa dodajući da se do sada mislilo da su samo ćelije imuniteta, koje se aktivno dele, jedne od odgovornih za povećanje „rezervoara virusa“.

„To povećanje ne izaziva samo jedan organ ili jedna vrsta specifičnih ćelija, već nekoliko vrsta takvih ćelija u raznim delovima tela, kao što su krv, limfni čvorovi i crevno tkivo“, naveli su naučnici.

Belgijski eksperti su dodali da je na taj način „dobijena još jedna bitka protiv bolesti koja se sada smatra hroničnom, a ne više smrtonosnom zahvaljujući novim vidovima lečenja, koji su i dalje veoma skupi“, naveo je belgijski portal i dodao da naučnici još nisu dobili rat protiv HIV-a koji izaziva sidu.

Sida ili sindrom autoimune deficijencije predstavlja poslednji stadijum infekcije HIV-a. Više od 37 miliona ljudi u svetu je inficirano tim virusom.

(Beta, B92)pancevo, beograd, novi sad

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.