Neka loša cirkulacija postane vaša prošlost -
losa cirkulacija, kako poboljsati cirkulaciju

Neka loša cirkulacija postane vaša prošlostmontekristo 0507


Cirkulacija predstavlja neprekidan proces cirkulisanja krvi kroz zatvoren sistem, odnosno kroz telo u cilju obezbeđivanja normalnog funkcionisanja organizma. Loša cirkulacija se javlja kada dođe do ograničenog protoka krvi u određenim delovima tela. Mada se slaba cirkulacija može javiti kod oba pola, znatno češće se javlja kod žena.

Glavni organ koji je zadužen za ovaj proces je srce. Ključna uloga cirkulacije je da transportovanjem krvi snabde tkiva i organe hranljivim materijama i neophodnim količinama kiseonika. U nastavku teksta vam donosimo neke proverene savete uz pomoć kojih ćete moći da poboljšate cirkulaciju.

Loša cirkulacija – uzroci

Kada su u pitanju uzroci loše cirkulacije, važno je znati da oni mogu biti brojni, a mogu delovati pojedinačno ili udruženo. Najbezazleniji uzroci loše cirkulacije su niske temperature i hladno vreme. Uzrok loše cirkulacije može biti i nezdrav način života, što podrazumeva gojaznost, nedovoljnu fizičku aktivnost kao i preterano korišćenje cigareta. U ozbiljnije uzroke loše cirkulacije spadaju oboljenja krvi i krvnih sudova, hipertenzija, dijabetes kao i neke sistemske bolesti. Svi ovi uzročnici dovode do smanjenja elastičnosti i do zadebljanja krvnih sudova. U svakom slučaju važnije je lečiti uzrok nego posledicu. Nije slučajno što kineska medicina uvek stavlja akcenat na to, koji god nedostatak da je u pitanju.

Koji su simptomi loše cirkulacije?

Simptomi loše cirkulacije su brojni, mada su u većini slučajeva neprimetni, jer se postepeno razvijaju. Upravo zbog toga se dešava da neke bolesti u najranijoj fazi ostaju nedijagnostikovane. Smatra se da čak 90% ljudi koji imaju problem sa perifernom cirkulacijom imaju istovremeno problem sa lošom cirkulacijom krvnih sudova glave, vrata i srca.  Simptomi loše cirkulacije se mogu ogledati u vidu vrtoglavica, pospanosti, brzog zamaranja, deficita pažnje, kao i opšte slabosti.

Osim već gore navedenih osećaja, koji nisu ni najmanje prijatni, takođe može doći do nastanka krvnih ugrušaka i trombova, koji putem krvotoka dolaze do srca, pluća ili mozga. Posledica toga može biti moždani ili srčani udar, koji se neretko završavaju smrtnim ishodom.

Kako poboljšati cirkulaciju?

Postoji više načina uz pomoć kojih se može poboljšati cirkulacija. Naravno, da se kod najtežih oblika to postiže uz pomoć lekova. Ali najbolje je delovati preventivno i poboljšati cirkulaciju prirodnim putem.

Osnovno što bi trebalo da uradite jeste da promenite način života. Potrudite se maksimalno da se odviknete od svih nezdravih navika. Promenite način ishrane i pojačajte fizičku aktivnost. Loša cirkulacija u nogama posebno je karakteristična za poslove savremenog doba, koji podrazumevaju mnogo vremena provodenog za računarom i dugo sedenje, pa je potrebno da što češće ustajete i pravite po nekoliko koraka, kako biste pospešili cirkulaciju.

Pravilnom ishranom takođe možete poboljšati cirkulaciju, posebno ukoliko uvedete redovno konzumiranje vlaknaste hrane. Preporučuje se što više voća i povrća, kao i redovna hidratacija organizma.

Prirodnim lekovima do bolje cirkulacije

Kako ne biste došli u situaciju da koristite lekove kako biste poboljšali cirkulaciju, važno je da se okrenete prirodi. To je najmanje što biste mogli da uradite za sebe. Postoji dosta preparata na biljnoj bazi koji su se pokazali kao veoma delotvorni kada je u pitanju loša cirkulacija. Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom će poboljšati cirkulaciju. Na tržištu postoje različita pomagala koja će vam omogućiti da prevaziđete ovaj problem kao što su na primer Alu Sox čarape koje će zagrejati vaša stopala i omogućiti bolju prokrvljenost. Ovakve čarape su protkane specijalnim vlaknima. Ona greju noge i utiču na širenje krvnih sudova. Na taj način podstiče se bolja cirkulacija krvi u ekstremitetima.

Različita pomagala nisu jedini način za ublažavanje tegoba nastalih slabom cirkulacijom. Ukoliko ste mislili da je maderoterapija samo način da se oslobodite celulita i viška kilograma, znajte da je takođe delotvorna i kod poboljšanja cirkulacije.

Kada je u pitanju loša cirkulacija, svaki vid fizičke aktivnosti je od presudnog značaja za njeno poboljšanje. Ukoliko svakodnevno odvojite barem pola sata za bilo koji vid vežbanja, to će se izuzetno povoljno odraziti na vašu cirkulaciju. Preporučuje se brza šetnja ili plivanje, jer ćete na taj način prokrviti organizam.

Kako uz pomoć masaže poboljšati cirkulaciju?

Masaža je veoma delotvorna za poboljšanje cirkulacije. Ukoliko odlazite na redovne terapije masažom, ubrzo ćete uvideti efekat. Masaža će olakšati cirkulaciju, jer terapeut svojim pokretima pokreće krv kroz zagušene oblasti. Otpuštanje tog pritiska dovodi do dotoka nove krvi.

Pritiskanjem i otpuštanjem se izbacuje mlečna kiselina iz mišića, a na taj način se poboljšava cirkulacija limfne tečnosti, koja nosi metabolički otpad iz mišića i unutrašnjih organa. Na taj način se snižava krvni pritisak i dolazi do poboljšanja cirkulacije.

Čajevi za bolju cirkulaciju

Čajevi su se pokazali kao sjajan saveznik u borbi protiv loše cirkulacije. Naravno, ne svi, već samo neki od njih, i to oni koji u svom sastavu imaju sastojke koji poboljšavaju cirkulaciju.

Čaj od đumbira sprečava stvaranje ugrušaka i poboljšava cirkulaciju. Dovoljno je da 1 cm korena đumbira izrendate u 2 dl ključale vode i kada se malo prohladi možete ga koristiti. Preporučena dnevna doza je maksimalno 2 šolje tokom dana.

Čaj od koprive se posebno preporučuje osobama koje imaju lošu cirkulaciju i koje su anemične. Kašičicu osušene koprive prelijte sa 2 dl ključale vode. Kada se prohladi, procediti i popijte.

Čaj od hajdučke trave se pokazao kao izuzetan za poboljšanje cirkulacije. Da biste pripremili ovaj čaj, potrebno je da jednu kafenu kašičicu prelijete sa 2dl ključale vode i da ostavite da odstoji maksimalno 10 minuta. Nakon toga procedite i popijte, obavezno pre obroka.

Ovo su samo neki od prirodnih preparata koji bi mogli da vam pomognu u poboljšanju cirkulacije. To svakako ne znači da treba da se oslanjate na lečenje putem interneta. Jedinu pravu dijagnozu kao i terapiju možete dobiti od lekara.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.