fbpx
dnevni unos soli u organizam

Nutricionisti upozoravaju – ovo je maksimalni dnevni unos soli

So je veoma prisutna u hrani koju svakodnevno konzumiramo. Neophodna je ljudskom organizmu, ali ako se unosi u prevelikim količinama, postaje štetna.

Pored problema sa srcem i krvnim pritiskom, preveliki unos soli slabi imunitet, pokazuju najnovija istraživanja nemačkih lekara.

Oni tvrde da visok nivo natrijuma u telu prouzrokuje nedostatak univerzalnih ćelija što utiče na to kako bela krvna zrnca sazrevaju, a samim tim utiču i na imunološki sistem.

Nutricionisti prema ovoj studiji preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos soli  na najviše pet ili šest grama, uključujući i so koja se nalazi u prerađenoj hrani.

Stručnjaci savetuju da je rešenje u korišćenju zdravih soli poput integralne morske, kalijumove, rafinisane. Posebno se kao alternativa preporučuje celerova so ( sadrži 40% celera, a ostalih 60% je jodirana morska so ) koja se upotrebljava u dijetalnoj ishrani i koja jelima daje prijatnu aromu.  Dobra je kao diuretik i stimuliše varenje.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble