fbpx
orasasti plodovi, orah, badem, sprecavanje upale

Orasi ili bademi? Koji je najzdraviji orašasti plod koji sprečava upale

Nutricionista Tamara Samjuels uporedila je prednosti ova dva orašasta ploda i zaključila da jedan od njih ima više koristi od drugog. Osim toga, otkrila je i recept kako izvući maksimum iz oba.

Osim što su bogate hranljivim materijama i ukusom, mnoge sorte oraha imaju i protivupalno dejstvo na organizam. Bademi su, na primer, prepuni antioksidanata koji sprečavaju upale. Konkretno, antioksidanti nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i podstiče upalu.

Međutim, za Tamaru Samjuels orasi su najbolja opcija kada je u pitanju odabir suvog voća koje ima protivupalno dejstvo na organizam, prenosi Sputnjik mundo.

„Orasi se razlikuju od ostalih koštunjavih plodova jer su najbogatiji alfa-linolenskom kiselinom, omega-3 masnom kiselinom koja ima snažna protivupalna dejstva. Orasi su takođe bogat izvor protivupalnih vitamina i antioksidanata, poput vitamina E i drugi fitonutrijenta poput fenolnih kiselina, tanina i flavonoida“, objasnila je ona.

Iako nije mnogo istraživanja urađeno na orasima i njihovim upalnim markerima, nutricionistkinja se oslanja na studiju koja je pokazala da svakodnevna konzumacija oraha može smanjiti nivo različitih upalnih biomarkera.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble