fbpx
vitamini, nedostatak vitamina, nedostatak vitamina u organizmu

Otkrijte koji vam vitamini nedostaju u organizmu

Avitaminoza je prilično čest problem, ali na jesen pitanje nedostatka vitamina postaje aktuelnije nego ikad.

Nedostatak vitamina se razvija pod uticajem nepovoljnih faktora životne sredine i kao rezultat dugotrajne monotone i neuravnotežene ishrane, lišene vitamina i hranljivih materija neophodnih za telo.

Nedostatak vitamina se manifestuje u vidu raznih neprijatnih simptoma, od suve kože do grčeva. Danas ćemo govoriti o 6 najčešćih znakova nedostatka vitamina, kod kojih treba da se obratite lekaru i testirate, kako bi vam pomogao da osmislite uravnoteženi jelovnik ili prepisao suplemente.

Problemi sa kožom

Pre svega, nedostatak vitamina utiče na stanje naše kože. Ukoliko vašem organizmu nedostaje vitamina, koža postaje suva i peruta se čak i ako koristite kvalitetan hidratantni tretman. Pored toga, sa nedostatkom vitamina mogu se pojaviti akne i iritacija kože, čak i ako nikada niste bili skloni tome. Najčešće takve promene ukazuju na nedostatak vitamina C i E, jer obezbeđuju hidrataciju i ishranu kože iznutra i proizvodnju kolagena.

Natečenost

Natečenost može imati mnogo razloga: ne pijete dovoljno vode, unosite previše soli, alkohola ili šećera. Međutim, ako pijete 2,5 litara vode dnevno i ne zloupotrebljavate ništa od navedenog, a otok ne nestane, problem je, sa velikim stepenom verovatnoće, nedostatak vitamina.

Slabost mišića

Još jedan znak nedostatka vitamina može biti slabost mišića, praćena iznenadnim oticanjem zglobova, napadima utrnulosti, trnjenjem u vrhovima prstiju i lošom koordinacijom pokreta. Ovi simptomi ukazuju na mnogo ozbiljniji nedostatak vitamina od nadutosti ili ljuštenja kože, pa kada se pojave, treba se obratiti lekaru.

Krhka kosa i nokti

Sa nedostatkom vitamina, nokti postaju lomljivi, pa čak ni proizvodi za negu – ulja ili lekoviti lakovi – ne mogu im pomoći. Sa nedostatkom vitamina, karakteristično je bledilo nokatne ploče, pojavljivanje udubljenja, pruga ili mrlja na njoj. Kosa zbog nedostatka vitamina takođe postaje lomljiva i krhka.

Apatija, slaba koncentracija

Naš nervni sistem takođe reaguje na nedostatak vitamina. Među karakterističnim simptomima su smanjena koncentracija i pamćenje, hronični umor i razdražljivost. Ako primetite da ne možete da se nosite ni sa trećinom onih stvari koje ste ranije radili bez poteškoća, možda je vreme da proverite koji vam vitamini nedostaju.

Loše varenje

Naš sistem za varenje je neobično osetljiv na ravnotežu vitamina i minerala u telu. Ako je ova ravnoteža poremećena, postoji velika verovatnoća problema sa gastrointestinalnim traktom. Bol u stomaku, zatvor i dijareja mogu biti direktni dokazi nedostatka vitamina.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble