fbpx
namirnice, protivupalno dejstvo

Ove 4 namirnice imaju protivupalna dejstva

Upala je normalan deo imunološke odbrane našeg tela. Međutim, ukoliko taj imunološki odgovor postane hroničan, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, hronične bolesti donjih disajnih puteva, artritis, Alchajmerova bolest i moždani udar.

Upale možemo da manjimo izbegavanjem određene hrane koja izaziva upale, poput prerađenog mesa, dodatog šećera i zasićenih masti. Ali takođe postoji hrana koja upalu može i da smanji.

Pečurke
Pečurke su bogate antioksidansima. Jedan su od najboljih izvora selena, esencijalnog minerala sa snažnim antioksidativnim i protivupalnim efektima.

Luk
Luk nije samo pojačivač ukusa već je takođe neverovatno hranljiv. Uupoznati smo sa belim lukom kao protivupalnim sastojkom, ali luk nudi pođednako snažna protivupalna dejstva. Sadrži nekoliko vrsta antioksidanata za koje se pokazalo da imaju snažna protivupalna svojstva. Kvercetin je antioksidativno jedinjenje koje se nalazi u luku i koje je povezano sa protivupalnim svojstvima i prednostima za zdravlje srca, uključujući snižen nivo krvnog pritiska.

Tofu
Sojina hrana, uključujući tofu, bogata je biljnim jedinjenjima poznatim kao izoflavoni koji imaju protivupalno dejstvo. Zahvaljujući dobro izbalansiranom profilu aminokiselina-zajedno sa vlaknima, manganom i drugim visokim sadržajem minerala tofu je odličan izvor biljnih proteina, piše Real Simple.

Intergalne žitarice
Cela zrna imaju vlakna koja jačaju mikrobiome, kao i visoku koncentraciju minerala koji podržavaju imunitet, poput cinka i selena. Velika količina vlakana nam takođe pomaže da se osećate sito.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble