Ove namirnice treba obavezno jesti tokom jeseni i zime
namirnice, zima, jesen

Ove namirnice treba obavezno jesti tokom jeseni i zime
montekristo 0507


U susret nam ide hladnije razdoblje godine, zbog čega je važno dodatno obratiti pažnju na zdravlje i kvalitet namirnica koje unosimo u organizam.

Donosimo listu osam najvažnijih koje treba da u ovom periodu uvrstite u ishranu.

Kada sledeći put idete na pijacu ili u supermarket, ne zaboravite da kupite cveklu, jer je ona korisna od korena do lista. Sve je jestivo! U sebi sadrži nitrate koji će pomoći u snižavanju krvnog pritiska i da se brže oporavite od treninga. Drugim rečima, konzumiranje cvekle pomoći će u uklanjanju tragova iscrpljenosti u organizmu.

Ove jeseni redovno konzumirajte i bundevu i njene semenke. Bundeve su bogate hranjivim vlaknima i beta-karotenom, a semenke sačuvajte, osušite u rerni i zatim koristite kao grickalice. Osim toga, možete ih ubaciti u čorbe i salate, a konzumiranjem ćete unijeti mnoštvo vlakana, fosfora, gvožđa i mangana u vaš organizam.

Koliko često jedete jabuke i kruške? Pokušajte da steknete naviku da svaki dan konzumirate bar jednu, kako bi u organizam ujeli dovoljno vlakana i hranjivih sastojaka i na taj način pomogli zdravlju vaše probave.

Za kvalitetnu dozu vitamina C – konzumirajte nar. Osim što pomažu u kontrolisanju krvnog pritiska i oporavku nakon treninga, sadrže mnoštvo polifenola i folata.

U svoju ishranu uvrstite i brokoli, a ako vam njihov ukus ne odgovara konzumirajte ih u kombinaciji sa umakom po vašem izboru. Sadrže mnoštvo vitamina K, kao i folne kiseline i gvožđa.

Redovno jedite i karfiol, koji možete pripremiti kao prilog glavnom jelu. Bogat je vitaminom C, snižava holesterol i štiti od raka.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble