fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

hrana posle treninga, trening, fitnes

Ovu hranu izbegavajte da jedete nakon treninga!

Iako većina vežbača posle treninga užurbano poteže za proteinom u prahu, raznim suplementima, vitaminima i lekovima, kada je reč o oporavku ključ je u hrani koja se unosi u organizam a ne dodacima ishrani, piše N1.

Hranu treba deliti na onu koja izaziva inflamacije (upale) na telu i ona koja pozitivno utiče protiv njih. „Doktori ističu da najbolji način za borbu protiv upala ne leži u apoteci, već u našem frižideru“, navodi istraživanje koje je sproveo Harvard univerzitet.

hrana posle treninga, trening, fitnes

Oni su u okviru ovog istraživanja takođe objavili i spisak namirnica koje se vode kao inflamatori i koje treba izbegavati, a neke od njih su rafinisani ugljenihidrati (pomfrit, proizvodi iz pekare, neke paste, hleb…), gazirana pića i sokovi sa dodatim šećerom, margarin, maslac, crveno meso i bilo kakave namirnice (uglavnom slatkiši) koje sadrže šećer.

Kao namirnice koje pozitivno utiču na upale se navode orašasti plodovi (badem, orah, lešnik..), paradajz, maslinovo ulje (sveže, ne za pečenje), zeleno povrće (spanać, kelj, brokoli…), riba (losos, tuna, sardina, skuša…), sveže voće (pomorandža, jagode, borovnice, višnje, trešnje, maline…).

Kada se govori o hrani treba imati u vidu da pravi izbor namirnica jeste ključan, ali da ništa manje nije važna ni količina unosa tih namirnica i vreme njihovog unosa. Svakodnevno preterivanje u unosu kalorija gotovo da poništava kvalitet unetih namirnica i važno je svakodnevno pratiti kalorijski unos, uz dodatno obraćanje pažnje na to da se (određena) hrana ne konzumira neposredno pre spavanja.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.