PAZITE! Namirnice koje treba izbegavati kada ste prehlađeni -

PAZITE! Namirnice koje treba izbegavati kada ste prehlađenimontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Kada ste prehlađeni ono o čemu najmanje mislite jeste hrana.

Iako vam je apetit oslabio hrana je i te kako važna u tom periodu, ali ne baš sva. Nekih namirnica bi bilo bolje da se odreknete jer, koliko god da su vam omiljene, pogoršavaju bolest i odlažu ozdravljenje. Ovo su namirnice koje pogoršavaju prehladu.

Kako je telo tokom prehlade ranjivo, određenu vrstu hrane i napitaka bi trebalo izbegavati. Među njima je i omiljeni napitak sa kojim započinjete dan.

Kafa

Ako osećate simptome bilo kakve bolesti, a pogotovo stomačnog virusa, svakako pokušajte da preskočite jutarnju kafu. Kofein je diuretik, tako da postoji šansa da nakon kafe ostanete dehidrirani. Ova situacija nikako neće pomoći jer upravo hidratacija pomaže imunološkom sistemu u obrani protiv virusa i infekcija. Kafa nije poželjna i ako se borite sa povraćanjem ili dijarejom, pogotovo zbog činjenice da kofein stimuliše mišiće u probavnom traktu zbog čega možete osetiti još intenzivnije simptome.

Slatkiši

Konzumacija prerađenog šećera može privremeno onemogućiti sposobnost belih krvnih zrnaca da se bore protiv bakterija. Imunološki sistem je slabiji i do nekoliko sati nakon konzumacije slatkiša, što znači da će biti manje delotvoran u borbi protiv bakterija. Takođe, šećer može izvući vodu iz vašeg probavnog trakta, što može dovesti do dijareje.

Gazirana pića

Kao i kafa, gazirani sokovi koji sadrže kofein mogu dovesti do dehidratacije. Dodatan problem je i činjenica da su gazirani sokovi prepuni šećera, koji umanjuje sposobnost imunološkog sistema i nepovoljno deluje na probavni sistem. Dijetni gazirani sokovi takođe nisu preporučljivi, budući da su puni veštačkih zaslađivača koji mogu dovesti do nadutosti i grčeva. Drugim rečima, gazirani sokovi samo će pogoršati simptome koje već postoje.

Grickalice

Ako imate problem sa bolovima u grlu, svakako preskočite čips i slične grickalice. Gruba tekstura grickalica poput čipsa, pa čak i tosta može biti vrlo neprijatna za već bolno grlo. Što više iritirate grlo, više će vremena trebati da ozdravite.

Alkohol

Preskočite alkoholna pića ako imate bilo koju vrstu bolesti, naročito stomačni virus. Alkohol je, baš poput kafe, diuretik koji može pogoršati dehidrataciju. U tom slučaju alkohol bi mogao i da ubrza probavu što može pogoršati simptome stomačnog virusa.

Ljuta hrana

Ako vas muči kijavica, klonite se ljute i začinjene hrane. Čili papričice i ljuti sos svoju ljutinu dobijaju iz kapsaicina, sastojka koji može da nadraži disajne puteve i dovede do curenja nosa. Ovo će samo pogoršati simptome, ali ako vas muči zapušen nos onda će vam ljute papričice na neko vreme doneti olakšanje.

(M. P.)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.