Položaj u kome spavate značajno utiče na vaše zdravlje -

Položaj u kome spavate značajno utiče na vaše zdravljemontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Položaj u kome spavate se često zanemaruje, a on može imati značajan uticaj na vaš san i celokupno zdravlje.

Nedavno istraživanje navika spavanja obuhvatilo je 4.500 volontera. Ono što su otkrili bilo je zapanjujuće, da blizu 50 odsto njih spavalo je na način koji je prouzrokovao zdravstvene probleme. Istraživanje je takođe pokazalo da određeni položaji tokom spavanja negativno utiču na telo, a neki takođe utiču na ukupan kvalitet nečijeg sna.

Ovo je pet najčešćih položaja spavanja i njihovi uticaji na zdravlje.

Bočni položaj

Spavanje na boku najbolje za optimalno zdravlje. Ovaj položaj pomaže otvaranju disajnih puteva i manje su šanse da tokom sna dođe do apneje, odnosno kratkog periodičnog prestanka disanja. Za trudnice ovaj položaj tokom spavanja je najsigurniji. Mana spavanja na boku je ta što doprinosi bržem starenju kože i loše utiče i na držanje grudi, zbog gravitacije.

Položaj slobodnog stila

Način spavanja koji nije fiksiran ni na jednom položaju, drugi je najpopularniji položaj spavanja. Osoba se tokom noći pomera i kombinuje, sasvim nesvesno, položaje u kojima spava. Prednost ovih pomeranja tokom spavanja su dobra cirkulacija i distribuciju hranljivih materija. Osobe koje ovako spavaju probudiće se bez osećaja ukočenosti u zglobovima, to je sigurno.

Spavanje na leđima

Spavanje u ovom položaju je prilično zastupljeno.Smatra se da je ovaj položaj tokom spavanja najbolji za leđa. Spavanje na leđima na čvrstom dušeku daleko je najbolje da bi kičma bila prava i da bi se izbegao nepotreban pritisak na donji deo leđa, bokove i kolena. Ovaj položaj, međutim, ima i lošu stranu, spavanje na leđima može povećati hrkanje i apneju u snu.

Spavanje na stomaku

Spavanje na stomaku ima svoje prednosti, uključujući smanjenje hrkanja i smanjenje apneje u snu, ali ima i mane. Za leđa i vrat ovaj položaj nije baš najsrećnije rešenje. On može da izazove bol, glavobolju i loše držanje. Ukoliko spavate na stomaku, važno je da znate da je visina jastuka presudna za zdravlje vašeg vrata. Za ovaj položaj se preporučuje veoma tanak jastuk ili još bolja opcija je ne koristiti jastuk. Standardna visina jastuka će mnogo podići vrat, što može da dovede do kočenja tog dela, praćeno bolovima.

Fetus položaj

Ovaj stil dobio je svoje ime po tome što je najsličniji načinu na koji deca spavaju. Položaj fetusa je veoma popularan položaj spavanja, međutim nije baš najbolji za kičmu i vratni deo. Što ste više sklupčani, više smanjujete duboko disanje, ono je zapravo ograničeno u takvom položaju. Sa druge strane, smatra se da je spavanje u fetus položaju dobro za trudnice kao i za osobe koje imaju problem sa hrkanjem.

(N1)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.