Pravilnom ishranom protiv osteoporoze -
ishranom protiv osteoporoze, osteoporoza

Pravilnom ishranom protiv osteoporoze


Hrana bogata kalcijumom i vitaminom D dobra je za jačanje gustine kostiju i to su najpoznatije namirnice koje koristimo kada želimo ojačati naše kosti. Međutim i nekoliko drugih vitamina i minerala igraju važnu ulogu poput vitamina C, kalijuma i magnezijuma.

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Spada u jednu od pet najčešćih hroničnih bolesti.

Ukoliko imate osteoporozu vaša ishrana treba biti uravnotežena i sadržati puno svežeg voća i povrća, kao i nemasne izvore proteina. Pravilna ishrana može pomoći u sprečavanju i prevenciji osteoporoze.

Zeleno povrće

Ljudi su skloni smatrati da su mlečni proizvodi jedini izvor kalcijuma, a zapravo se on nalazi u mnogo različitih vrsta povrća poput kelja, zelja i kupusa. Osim toga ovo povrće sadrži i dobru količinu vitamina K, za koji se zna da dodatno smanjuje rizik od osteoporoze.

Krompir

Iako je manje poznat od kalcijuma i vitamina D, i krompir je jako dobar za vaše kosti. On sadrži magnezijum i kalijum koji zajednički deluju kako bi štitili vaše kosti. Krompir samo pecite ili kuvajte, nikako ga nemojte pržiti kako bi sačuvali njegovu zdravstvenu vrednost.

Agrumi

Svi znaju da su agrumi izvrstan izvor vitamina C. No ne znaju da i je i vitamin C jako dobar za gustinu kostiju.

Riba

Mnoge vrste masnih riba daju lepu količinu vitamina D koji pomaže vašem telu i kostima. Riba takođe ima omega-3 masne kiseline, koje su osim za zdravlje kostiju dobre i za zglobove i kardiovaskularni sistem.

Losos je kako dobar izvor kalijuma, a konzervirani losos sadrži kalcijum. Bademi su takođe jako dobri jer su izvrstan izvor kalcijuma i kalijuma.

Ovakva vrsta prehrane posebno je bitna tokom zimskih meseci kada ne izlazite toliko često na sunce koje je važan izvor vitamina D.

(Klix.ba)

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com