Preventivni ginekološki pregledi - Kada prvi put i koliko često -
preventivni ginekoloski pregled

Preventivni ginekološki pregledi - Kada prvi put i koliko čestomontekristo 0507


Odakle potiče, čini se, naša generalna odbojnost prema preventivnim pregledima nije tema ovog teksta, ali utisak je da se ona narodna “bolje sprečiti, nego lečiti” kod ljudi na ovim prostorima nije primila u praksi.

Mi čak idemo i korak dalje, pa se kod lekara ne javljamo kad se pojave prvi simptomi, nego tek kada problem više nikako ne možemo da ignorišemo.

Zdravlje ženskog organizma i kvalitet njenog svakodnevnog života u velikoj meri zavisi upravo od reproduktivnog trakta. Taj čudesni, složeni i veoma osetljivi sistem organa, ima moć (uz pomoć hormona) da utiče na raspoloženje i pokreće emocije, ali i da čini najveće čudo prirode - da stvara novi život.

Značaj adekvatne nege

Ovaj delikatni stroj traži adekvatnu negu i zaštitu kako bi se izbegle sve one neprijatnosti koje izaziva i najmanji problem ženskog polnog sistema. Najzad, preventivna briga o ženskom zdravlju spašava živote žena i postavlja temelje reproduktivne sposobnosti žena, upravo zato što se eventualni problem može otkriti i tretirati na vreme, a možda i sprečiti. Nije retko da se zbog nenalaženja dovoljno vremena za petnaestominutni pregled, kasnije potroše meseci pa i godine na  iscrpljujuće i često neprijatne preglede i intervencije. Na žalost, ovde veoma često govorimo i o borbi za život.

Pretpostavljamo da u svom okruženju niste naišli na osobu ženskog pola koja o odlasku kod ginekologa govori bez onog uobičajenog grča i izražene odbojnosti prema ovom pregledu.

Prvi korak je dobar odabir ginekologa

Da se razumemo, niko i ne očekuje ushićenje zbog pregleda koji, na način na koji ni jedan drugi to ne čini, zadire u centar ženske intime. I premda će često izrečeno uputstvo “Probajte da se opustite” uvek delovati pomalo iritantno, važno je da vaš ginekolog bude osoba koja je vaše poverenje zadobila svojim znanjem, obzirnošću i uvažavanjem vas kao pacijenta u bilo kojoj situaciji.

Zato je prvi važan korak u brizi o ženskom zdravlju - odabir pravog ginekologa.

Raspitajte se, proverite pre nego zakažete prvi pregled i ne libite se da promenite svoju odluku, ako je vaš izabrani ginekolog osoba sa kojom biste najradije da odložite sledeći susret što više.

Još jedna nedoumica koju žene imaju je i mesto lečenja, odnosno da li će vaš izbor biti privatna ginekološka ordinacija ili ćete preglede obavljati u zdravstvenoj ustanovi koja je u državnom zdravstvenom sistemu. Većina žena je navikla da savet ginekologa zatraži u državnim bolnicama, neke iz navike, neke zbog finansijske strane, a neke i zbog većeg poverenja u lekare koji ne rade i “privatno”. Već godinama poseta privatnim ordinacijama nije luksuz. Često štedi naše vreme, a tretman koji se dobije za svoj novac opravdava svaki dinar.

(Ne)zdrave navike usvajaju se od roditelja

Briga o zdravlju počinje od malena, pa čak i briga o reproduktivnom sistemu ženske osobe. Odnos koji roditelji budu imali prema svom zdravlju, imaće i deca prema svom. Kada vaša ćerka primeti da vi ne vodite računa o svom zdravlju, vrlo verovatno da će vas čak i podsvesno oponašati, bez obzira na savete. Zato je važno da zagovarate preventivu, ali i da se držite spostvenih saveta, kako bi oni imali učinak i na vaše dete.

Žene često svoje zdravlje stavljaju na poslednje mesto. Opravdanje je da imaju prečih briga, da su bitnija deca ili da je pomoć potrebnija starijima. Ali upravo brinući o sebi, vi brinete i o drugima. Teško je, ali s tim bi svaka žena morala da raščisti.

Prva poseta ginekologu

Vaše dete (mlada osoba) mora imati svoju privatnost, ali potrudite se da ova tema ne bude tabu u vašoj kući. Čak i kada devojčica raste bez majke, važno je da postoji veza sa nekom ženskom osobom koja će joj biti podrška u ovoj oblasti.

Najvažnije je da prva poseta ginekologu bude kod otpočinjanja seksualne aktivnosti jedne ženske osobe. S obzirom na sve izraženiji trend da se u seksualne odnose mladi upuštaju sve ranije, možda bi trebalo sagledati preventivne razgovore, bez pregleda (kada mora biti prisutan i roditelj ili staratelj) sa mladima već u starijim razredima osnove škole, da ne govorimo o značaju seksualnog obrazovanja.

Svakako, svaka mlada osoba bi trebalo da ima preventivnu posetu ginekologu sa navršenih 18. godina, koji će u zavisnosti od toga da li je ili nije imala polne odnose, odrediti i vrstu pregleda.

Koliko često kod ginekologa?

Svakako niko ne očekuje da ste kod ginekologa jednom mesečno, ali preventivni pregledi jednom u šest meseci ili godinu dana su neka optimalna varijanta. Ovo je pod uslovom da nemate nikakve simptome koji upućuju na neki ginekološki problem pre isteka tog perioda. Onda je svakako preporuka da se što hitnije obratite lekaru i da prilikom zakazivanja pregleda objasnite prirodu problema. Neka stanja, kao što je krvarenje između ciklusa, zahtevaju da se pregled obavi što pre, bez preteranog odlaganja.

Preventivni pregledi su uvek poželjni kao prvi korak u planiranju potomstva. Neki lako rešiv problem, može napraviti veći problem u trudnoći. Zato je bolje da stanje svog reproduktivnog trakta proverite pre potencijalnog začeća, kako biste sprečili komplikacije u trudnoći.

Brzina života često čini da vreme proleti i da vam se čini da je od prethodnog pregleda prošlo godinu dana, a zapravo je reč o dve godine. Da biste predupredile ovakve “amnezije” najboje je da odredite jedan dan u godini, koji je vama važan (možda pred rođendan) i da svake godine u to vreme idete na preventivne preglede. U svakom slučaju, važno je da ne dozvolite da na vašoj listi prioriteta briga o ženskom zdravlju zauzima neko dvocifreno mesto, a svakako da frizer, kozmetičar ili neki drugi prioritet za jednu ženu ne bude iznad brige o zdravlju.

Kada više ne moramo kod ginekologa?

Odgovor je da to vreme ne postoji. Mnoge žene veruju da ulaskom u menopauzu, prestaje i potreba da se posećuje ginekolog. Vaš reproduktivni trakt možda više nećete koristiti za ono po čemu je dobio ime (reprodukciju), ali on i dalje postoji i može se koristiti za sasvim normalan seksualni život. Pa čak i da to više nije predmet vašeg interesovanja, vaš sistem polnih organa i dalje može biti uzrok zdravstvenih tegoba. Zato je redovna kontrola nešto što nema alternativu. Najzad, čak i kada je žena u poznim godinama, jednom razumnom brigom o svom zdravlju, daje dobar primer i najmlađim članovima svoje porodice.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.