Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pušenje i dalje najveći rizik po zdravlje u Srbiji - | K-013 Portal
pusenje, rizik po zdravlje, batut, srbija

Pušenje i dalje najveći rizik po zdravlje u Srbiji


U Srbiji je upotreba duvana već dugi niz godina jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, potvrdili su rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Prema podacima objavljenim u najnovijem Zdravstveno statističkom godišnjaku Srbije za 2020, skoro 40 odsto stanovnika Srbije uzrasta 15 i više godina ima naviku stalnog ili povremenog pušenja.

Nešto veći procenat pušača je među muškarcima - 34 odsto nego kod žena - 30 procenata.

Naviku svakodnevnog pušenja cigareta, cigara ili duvana za lulu ima svaki četvrti stanovnik Srbije (27,1%).

Prema Istraživanju svaki četvrti pušač (24,3%) pokušao je da ostavi pušenje, a svaki drugi pušac (58,6%) zabrinut je za sopstveno zdravlje zbog štetnih posledica pušenja. Samo 30 odsto pušača dobilo je savet od zdravstvenog radnika da prestane da puši.

Što se tiče alkohola, rezultati Istraživanja pokazali su da u Srbiji nešto vise od polovine stananovništva (50,7%) ne konzumira alkohol.

U populaciji mladih 15-19 godina 52,7 odsto nije konzumiralo alkohol, značajno više devojaka (57,2%) nego mladića (48,1%).

Svakodnevno pije 3,1 odsto stanovništva što predstavlja smanjenje u odnosu na 2013. (4,7%). Navika svakodnevnog konzumiranja alkohola najviše je zastupljena među najniže obrazovanom i vangradskom populacijom.

Zabrinjava podatak da je svaki šesti adolescent uzrasta 15-19 godina najmanje jednom mesečno konzumirao više od šest alkoholnih pića tokom jedne prilike, bez razlike u odnosu na pol, navbodi se u izveštaju.

Zanimljiv je podatak da je barem jednom mesečno više od šest pića u jednoj prilici popilo 15,1odsto muškaraca i 4,1odsto žena, odnosno ukupno 9,2 odsto stanovništva.

To je, prema dostupnim podacima, niži procenat od proseka EU koji iznosi 14,8 odsto.

U toj statistici neslavnoj statistici prvo mesto zauzimaju Norvežani (73,4%), Danci (28,7%), Nemci (25,4%) i Rumuni (23,9%). Manje od nas piju Mađari, Grci, Španci i Italijani.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...