Sedam znakova da vam nedostaje vitamin A -

Sedam znakova da vam nedostaje vitamin Amontekristo 0507


Ljudsko telo ima potrebu za skoro svim vitaminima da bi moglo uspešno da obavlja svoju funkciju. Kada su u pitanju vid, reproduktivni organi ili koža tu je uloga vitamina A presudna.

pancevo, beograd, novi sad

Ovaj vitamin je prisutan u velikom broju namirnica, ali rizik od njegovog nedostatka i dalje postoji, uglavnom kod trudnica, majki, beba i dece u ranoj fazi rasta i razvoja.

Postoje fizički pokazatelji koji mogu da ukažu na nedostatak vitamina A u organizmu.

Suva koža
Vitamin A je jedan od glavnih elemenata koji je telu potreban da bi regenerisalo kožu i održalo je hidriranom. Veoma čest simptom nedostatka vitamina A je pojava ekcema koja nastaje kada koža postane toliko suva da poprimi crvenkastu boju, kao usled neke povrede. Uz ekcem često se javlja i nepodnošljiv svrab.

Noćno slepilo
Ovaj znak je jedan od najčešćih, poznat i kao niktalopija. U pitanju je problem sa očima koji otežava gledanje u mraku. U slabo osvetljenom okruženju oštrina vida je oslabljena i postaje nemoguće obrađivati tamnije slike.

Akne
Kao što je već pomenuto, vitamin A jedan je od glavnih regeneratora kože. U nedostatku ovog vitamina, lice može postati masno, što dovodi do stvaranja bubuljica. Ovo je razlog zbog kog se vitamin A koristi za lečenje problema povezanog sa aknama.

Problemi sa začećem
Ako imate problema sa začećem, nedostatak vitamina A mogao bi biti jedan od uzroka. Reproduktivni sistemi muškaraca i žena najbolje funkcionišu ako se uzima vitamin A. Konzumiranje hrane bogate vitaminom A može pozitivno da utiče na plodnost. Trudnice bi trebale da uključe vitamin A u redovnu ishranu jer se pobačaj često dovodi u vezu sanedostatkom ovog vitamina.

Teško zarastanje rana
Telo obično zaceljuje rane u kratkom periodu zahvaljujući proizvodnji kolagena. Ovaj protein se nalazi u zdravim organizmima i zahvaljujući njemu koža i krv mogu da ostanu zdravi. Vitamin A podstiče stvaranje ovog proteina. Dakle, ako primetite da se vaša koža „muči“ pri zarastanju rana, trebalo bi proveriti unos vitamina A.

Spor rast
Ovo je jedan od znakova na koje bi trebalo da obratite najviše pažnje, posebno kod beba i dece. Važno je konzumirati vitamin A u trećem mesecu trudnoće i davati ga detetu tokom prvih godina života. Vitamin A odgovoran je za razvoj dečjeg vida i imunološkog sistema, kao i za rast tela deteta i fizičkih promena kod majke.

Suve oči
Jedan od najvažnijih znakova koji ukazuju na nedostatak vitamina A je nemogućnost stvaranja suza i vlaženja očne jabučice. Ako ova pojava potraje, može dovesti do potpunog slabljenja rožnjače i na kraju gubitka vida.

Hrana u kojoj se nalazi vitamin A

Jaje - Jedno kuvano jaje sadrži osam odsto preporučene dnevne doze vitamina A.

Losos - U 100 grama nalazi se 149 odsto vitamina A potrebnog za jedan dan.

Spanać - U jednoj kuvanoj porciji nalazi se 105 odsto neophodnog dnevnog unosa vitamina A.

Slatki krompir - Ovo povrće je jedan od najboljih izvora vitamina A jer se u jednoj porciji nalazi 122 odsto dnevne potrebe za vitaminom A.

Šargarepa - Jedna čaša soka sadrži čak 148 odsto dnevnih potreba vitamina A.

(Bright Side, N1)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.