Simptomi koji ukazuju na kandidu -
Simptomi koji ukazuju na kandidu, kandida simptomi

Simptomi koji ukazuju na kandidu


Kandida je gljivica koja pomaže kod upijanja hranjivih nutrijenata i varenja, ali samo kada se nalazi u odgovarajućim nivoima u organizmu.

Kada dođe do prekomerne proizvodnje, mogu se pojaviti tipični simptomi kandide.

Candida Albicans najčešći je tip gljivičnih infekcija, te se može naći u ustima, digestivnom sistemu i vaginalnom području. Takođe, može uticati na kožu i sluzokožu. Ako imuni sistem dobro funkcioniše, ovaj tip infekcije je retko ozbiljan.

Međutim, šta ako imunitet nije jak?

Kada je prirodna pH ravnoteža tela uzdrmana, kandida može izvan kontrole rasti u vašem telu i tako stvoriti problem.

Sindrom prekomernog rasta kandide pojam je koji se odnosi na to da je rast kandide u vašem telu van kontrole. Ne zaboravite da se tu radi o hroničnom zdravstvenom stanju.

Osobe koji nikad nisu iskusile ozbiljnu gljivičnu infekciju mogu videti promene na drugi način. Odnosno, mogu razviti nove osetljivosti, alergije ili netolerantnost na različite namirnice, kao što su mlečni proizvodi, jaja, kukuruz ili gluten.

Šta dovodi do infekcije kandidom?

Postoji mnogo mogućih uzroka kandide, uključujući ishranu sa visokim udelom šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i alkohola, koji pomažu gljivici da raste. Osim toga, izdvajamo još pet potencijalnih uzroka.

Kontraceptivne pilule

Za razliku od antibiotika, same kontraceptivne pilule direktno ne uzrokuju gljivičnu infekciju i sindrom prekomernog rasta kandide. Ipak, kada ishrana žene sadrži visok udeo rafinisanih šećera, a u isto vreme je na antibioticima, tada pilule mogu negativno uticati na njeno telo i dovesti do infekcije kandidom.

Kod nekih žena moguće je da pilula uzrokuje gljivične infekcije, pa nakon što su se rešile prvobitne infekcije i ponovno počele da koriste pilule, može se pojaviti kandida.

Oralna upotreba kortikosteroida

Kod osoba koje leče astmu pomoću inhalatora postoji veći rizik za razvijanje kandide u ustima, što može dovesti do prekomernog rasta kandide. Važno je da osobe koje tako leče astmu pažljivo prate uputstva za ispiranje usta nakon svakog korišćenja.

Dijabetes

Kod osoba s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 visina šećera u ustima i ostaloj sluzokoži viša je nego kod ljudi koji nemaju dijabetes. S obzirom na to da je kandida tip gljivice, a šećer hrani gljivice, jasno je da su oni koji imaju dijabetes izloženi većem riziku od razvijanja sindroma prekomernog rasta kandide.

Slab imuni sistem

Svako ko ima slabiji imunitet ima veće šanse da mu se u telu razvije kandida. Toj populaciji najčešće pripadaju novorođenčad i mala deca, starije osobe, oni kojima su dijagnostikovana razna upalna stanja i autoimune bolesti.

Devet simptoma kandide:

Hronični umor

Poremećaji raspoloženja

Ponavljajuće infekcije vaginalnog i urinarnog trakta

Oralna kandidijaza

Upala sinusa

Poremećaji u varenju

Zamagljenje svesti

Gljivične infekcije kože i noktiju

Hormonska neravnoteža

Antibiotici

Ponekad su antibiotici potrebni za suzbijanje neke infekcije, kako biste se rešili loših bakterija u vašem organizmu. Problem sa antibioticima i njihovim preteranim korišćenjem je to da oni ne ubijaju samo loše bakterije, već se rešavaju i onih dobrih. Dobre bakterije u vašem organizmu odgovorne su za varenje i držanje kandide pod kontrolom. Nakon dužeg perioda konzumiranja ili čestog korišćenja tokom kraćeg perioda, antibiotici mogu vaše telo pretvoriti u područje savršeno za razmnožavanje kandide.

(NovostI)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti