Spavanje posle jela može da dovede do gorušice -

Spavanje posle jela može da dovede do gorušice


pancevo, beograd, mnovi sad

Spavanje tokom popodneva može biti dobar način da se izborite sa padom energije, ali za ljude koji imaju gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERD), to i nije rešenje jer mogu imati problema sa gorušicom, pokazala je jedna mala studija.

Gorušica je uobičajena pojava kod čak trećine odraslih i oko 30 odsto trudnica. Iako bol dolazi iz grudi, u pitanju je želudačna kiselina koja se vraća u jednjak i nagriza ga.

Uzroci gorušice mogu biti različiti - od stresa, pića i cigareta pa do spavanja posle obroka ili brzog gutanja i premalo žvakanja hrane.Ako je povezana sa jelom, najčešće se pojavljuje oko sat vremena posle obroka.

Ako vam hrana izaziva gorušicu, drugi put kada jedete, opustite se i lagano u miru pojedite obrok, dobro žvaćite hranu i ne jedite prevelike količine.

Stres, prebrzo žvakanje i gutanje pojačavaju lučenje želudačne kiseline, pa samim tim i rizik od gorušice.

Citrusi, beli luk ili jela sa paradajzom i ljuta hrana takođe mogu da pojačaju izlučivanje kiseline. Ne bi trebalo da jedete pred sam odlazak na spavanje, tako najčešće nastaje noćna gorušica.

Uska odeća takođe povećava rizik od nastanka ovog neprijatnog stanja, jer ona povećava pritisak na želudac.

U borbi protiv gorušice, pored lekova za neutralizaciju želudačne kiseline, može da pomogne i žvakaća guma ili mentol bombona. One pojačavaju lučenje pljuvačke koja ublažava pečenje, a kiselinu ispiraju nazad u želudac.Bitno je da gorušicu prepoznate na vreme, jer je simptom poremećaja ili bolesti sistema organa za varenje. Ona uništava kvalitet života pojedinca, a lako se leči.

Gorušica može da izazove ozbiljno oštećenje jednjaka, pa čak i zuba ako kiselina dođe do usta.

U ozbiljnijim slučajevima gorušica može da izazove i bol u grudima, dehidrataciju, probleme sa gutanjem, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje krvi.

Važno je napomenuti da kada je u pitanju bol u grudima, on se javlja kod gorušice, ali ukoliko ga prate znojenje ili poteškoće sa disanjem, to može biti pokazatelj ozbiljnih problema sa srcem.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti