Srčani bolesnici u izolaciji zaštićeni od kovid-19, ali izloženi drugom problemu -

Srčani bolesnici u izolaciji zaštićeni od kovid-19, ali izloženi drugom problemu


Boravak u izolaciji zbog koronavirusa, koliko je preporučljiv zbog zaštite od zaraze, toliko može da pogorša stanje ljudi sa kardiovaskularnim problemima.

Naime, velikom broju onih koji su preživeli infarktna i predinfarktna stanja, kao i onima sa poremećajem srčanog ritma, lekari preporučuju obaveznu šetnju uz redovnu terapiju lekovima.

Kardiolog dr Siniša Pavlović iz Pejsmejker centra KCS za B92.net kaže da u danima izolacije nema neki poseban savet za kardiovaskularne pacijente, ali da ako ova situacija potraje, neće biti dobro za njih.

"Pacijenti sa srčanim smetnjama treba da uzimaju redovnu terapiju i da šetaju, ali pošto to starijima od 65 godina nije izvodljivo, mogu da im kažem da koliko-toliko lagano vežbaju, bez ozbiljnih kardiotreninga, i da noge drže u horizontalnom položaju, dakle što manje na zemlji. S' druge strane, ko može, treba da šeta bar pet od sedam dana nedeljno jer je to bolje od bilo kog treninga. Ne ni presporo, a ne ni da juri", napomenuo je.

Doktor Pavlović smatra da dosadašnji period izolacije već dovoljno dugo traje za nekoga kome je preporuka da se kreće.

"Neće biti dobro ako potraje. Šetanje po kući i obavljanje kućnih poslova, nije kretanje kao kad idete određenim tempom prilikom šetnje. Najgore od svega je stajanje u mestu. Po meni su veći problem kontakti sa drugima nego ograničavanje kretanja", kaže dr Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com