fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

ispijanje kafe, kafa

Šta se dogodi ako odjednom prestanete da pijete kafu

Kafa poboljšava koncentraciju, raspoloženje, a i nemoguće je zamisliti početak dana bez nje. Naravno, pod uslovom da se konzumira umereno. Stručnjaci savetuju da, ukoliko želite da se „oprostite“ od kofeina, to učinite postepeno.

Naime, kad telo izbaci sav kofein, mogu se javiti glavobolje zbog njegovog nedostatka.

Pored toga, naglo smanjenje kofeina može da rezultira poteškoćama u koncentraciji, navode iz klinike u Klivlendu. Stoga se savetuje da se naizmenično pije obična i kafa bez kofeina, sve dok se postepeno ne pređe potpuno na kafu bez kofeina.

Kako piše portal „Livestrong“, umerene količine kafe mogu da doprinesu očuvanju zdravlja mozga, ali prekomerne mogu da nanesu više štete nego koristi.

Nedavna studija, objavljena u časopisu „Nutritional Neuroscience“, pokazala je da je ispijanje više od šest šoljica kafe dnevno povezano sa povećanim rizikom od demencije, čak za 53 posto. Za zdrave odrasle osobe, 400 miligrama kofeina dnevno smatra se bezbednim, što je otprilike četiri šoljice.

Preporuka je i da se kafa ne pije u kasnim popodnevnim satima, jer može da izazove nervozu i spreči opuštanje pre spavanja. Zato bi trebalo izbegavati kofein najmanje šest sati pre spavanja.

Takođe, kafu ne bi trebalo previše šećeriti. Studija iz 2019. godine, objavljena u časopisu „Clinical Interventions in Aging“, pokazala je da je prekomerna konzumacija šećera kod starijih osoba povezana s lošim kognitivnim funkcijama. Muškarci ne bi trebalo da unose unose više od devet kašičica dodatnog šećera dnevno, a žene više od šest.

(Sputnjik)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.