Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Svetski dan psorijaze: Uskoro u Srbiji još dva biološka leka - | K-013 Portal
svetski dan psorijaze

Svetski dan psorijaze: Uskoro u Srbiji još dva biološka leka


Obolelima od težih oblika psorijaze uskoro bi u lečenju primenom biološke terapije trebalo da budu dostupna dva nova leka, najavljeno je danas na skupu Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze 3P.

Sada su u lečenju te bolesti u primeni dva inovativna leka, ali u nekim slučajevima, kako je objasnila dermatološkinja Univerzitetske klinike Kliničkog centra Srbije Mirjana Milićević Srećković, oni ne daju efekte koji se očekuju od novih lekova koji bi se takođe nabavljali o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

"Nadamo se da će u narednih nekoliko meseci nova dva leka biti na pozitivnoj listi, što bi mnogo značilo obolelima od ove sistemske bolesti koja ne napada samo kožu već i druge organe", kazala je ona na skupu povodom Svetskog dana psorijaze.Predsednik Udruženja 3P Vladan Kecić je ukazao na važnost odlaska kod dermatologa jer terapija i za najteže oblike psorijaze postoji u Srbiji dve godine o trošku RFZO.

Naveo je da u Srbiji od 140.000 obolelih od psorijaze oko 30 odsto ima umerenu i tešku formu bolesti koja mora da se leči sistemskom terapijom, uključujuči i biološku terapiju.

"Primenom biološke terapije se povlače promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, a ono što je veoma važno za pacijente je da im se poboljšava kvalitet života i omogućavaju nesmetane socijalne i profesionalne aktivnosti", rekao je Kecić.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...