SZO: Beli luk ne štiti od virusa korona -

SZO: Beli luk ne štiti od virusa korona
montekristo 0507


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) krenula je u borbu protiv glasina, poluistina i dezinformacija u vezi sa virusom korona.

pancevo, beograd, novi sad

Pod motom "Myth busters" na sajtu SZO se, između ostalog, ukazuje da beli luk ne štiti od infekcije virusom korona. Takođe se ukazuje i da za sada ne postoje indicije da su se kućne životinje, mačke i psi, inficirali.

"Ne borimo se samo protiv epidemije, već i protiv infodemije. Lažne vesti se šire brže i jednostavnije od virusa i isto su opasne", kazao je šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus.Da bi se ljudi zaštitili od novog virusa potrebno je da često peru ruke i potom ih dobro obrišu papirnim ubrusima. Takođe, SZO ne savetuje UV zračenja protiv virusa korona, jer to može izazvati probleme na koži. Isto tako i prskanje kože alkoholom i hlorom ne pomaže ako su virusi već u telu.

Ni ulje od susama ne ubija virus korona, ističe SZO povodom takvih glasina. Navodi se da postoji više hemijskih dezinfekcionih sredstava koje ubijaju na površini 2019-nCoV virus, među kojima su dezinfekciona sredstva na osnovu hlora, izbeljivača, etanola, hloroforma, ali ta sredstva ne smeju da se stavljaju na kožu.

SZO ukazuje i da ne preti opasnost od infekcije otvaranjem pisma ili paketa iz Kine."Iz ranijih analiza znamo da virus korona na predmetima kao što su pisma i paketi ne može dugo da preživi", navodi zdravstvena organizacija.

Pored toga se ukazuje da antibiotici i vakcine protiv upale pluća, kao što su vakcine protiv pneumokoka ili hemophilus influenca tip B, ne pružaju zaštitu od novog virusa. Ni redovno ispiranje nosa ne štiti od infekcije virusom, dodaje SZO ukazujući na još jednu u nizu mnogih dezinformacija.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble